bebeginizin gelisiminde onemli asamalar
Bebek Gelişimi

Bebeğinizin Gelişiminde Önemli Aşamalar

bebeginizin gelisiminde onemli asamalarHemen her gün bebeğiniz farklı bir şey öğrenir ya da yeni bir beceri geliştirir. Bu ister onun ilk gülücüğü ister ilk adımı olsun çok önemlidir ve bebeğinizin gelişimini gösteren aşamalar olarak kabul edilir. Aşağıda, bebeğinizin ilk yılında, farklı dönemlerde ondan neler bekleyebileceğinizi gösteren bazı örnekler okuyacaksınız. Fakat her bebeğin birbirinden farklı olduğunu unutmamak gerekiyor. Çünkü aynı aile içinde büyüyen çocuklar bile farklı biçimlerde öğrenip farklı hızda gelişme gösterebiliyorlar.

Yeni doğan:

İlk günden itibaren bebeğiniz hareket eden ışığı gözleriyle takip edebilir, değişik yüz ifadeleri yapabilir ve dokunduğu şeyleri avuçlayarak kavramaya çalışabilir.

Bir aylık:

Bebeğiniz farklı sesleri ve yüzleri tanımaya başlar. Sanki sizinle cilveleşiyormuş gibi birtakım sesler çıkartıp gülümseyebilir. Ayrıca siyah ve beyaz gibi birbiriyle kontrast oluşturan renk ve desenler ilgisini çeker.

İki aylık: Bebeğinizin fiziksel gücü arttıkça eline verilen oyuncaklarını kısa süreli olarak tutmaya başlar. Kafasını 45 derece döndürebilir, hatta duygularını ve içinde bulunduğu durumu, örneğin bir yerinin ağrıdığını ağlayarak anlatabilir.

Üç aylık: Bebeğiniz ellerini ve ayaklarını keşfeder, onlara dokunmak ve oynamak ister. Oyuncaklarını daha uzun süre elinde tutabilir. Sizi gördüğünde ya da duyduğunda, gülümsediğini veya el salladığını göre bilirsiniz.

Dört aylık: Bebeğiniz artık yardım alarak oturabilir ve başını 90 derece döndürebilir. Ayrıca, eline geçen her şeyi ağzına alıp tadına bakmaya çalışır.

bebek gelisimiBeş aylık: Bebeğiniz yerde yüzükoyun durabilir ve öne doğru vücudunu sürüklemeye başlar, hatta bazen kendisini çevirmeye çalışabilir. Çevresinde bulunan eşyalara uzanarak onları alabilir ve bir elinden diğerine kolaylıkla aktarabilir.

6-9 aylar arasında: Yardım alarak oturmaya ve ayakta durmaya çalışır. Ufak tefek şeyleri kaldırabilir ve kendi bardağından yardım almadan bir şeyler içebilir. Bununla beraber ma-ma ya da ba-ba gibi iki heceli kelimeleri söylemeye başlar.

9-12 aylar arasında: Bebeklerin çoğu emeklemeye veya yardım alarak yürümeye başlarlar. Ayrıca hoşlarına giden sesleri taklit etmeye çalışarak boğazlarından ya da dillerini dudaklarının arasına sıkıştırarak bazı sesler çıkarmaya bayılırlar.

On iki aylık: Bebeğiniz bir yaşındayken, başka bir odadan ona seslendiğinizde gelip sizi bulabilir, ilgisini çeken ‘oyuncakları işaret edebilir ya da getirebilir. Artık ismiyle çağırdığınızda başını çevirip bakabilir. Ayrıca, ondan yapmasını istediğiniz şeylerin bir kısmını ve bazı kelimeleri anlayabilir.

Bebeğinizin gelişimi sizi kaygılandırıyor mu? Bebeğinizin gelişiminin olması gerektiği gibi ilerlemediğini düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.