Bebek bakımı

Yeni annelere bebek bakımı önerileri

Yeni annelerin veya anne adaylarının zihinlerini en çok meşgul eden soru “Bebeğime nasıl bakacağım?” sorusudur heralde. Bebeğin beslenmesinden uyutulmasına, banyosundan masajına kadar birçok bebek bakımı önerilerini sizler için düzenledik.

Yeni anne hastane macerası bitip evine geldiğinde bebeğiyle baş başa kaldığında üzerine düşen ağır sorumluluk duygusu altında strese girer. “Bebeğimi nasıl emzireceğim? Doyduğunu nasıl anlarım? Ya banyosu? Peki, bu kadar ağlaması normal mi? Üşüyor mu acaba?” gibi yüzlerce soru ile meşgul olan anne bu yazıyı okuduğunda aslında bebek bakımının hiç de sandığı kadar zor olmadığını görecek.

Bebeğiniz ne zaman doyar ?

Annelerin en çok kaygılandıkları konu bebeklerinin az emmesidir. Bebek normalde 20 dakika anne sütü emerse doyar. 20 dakika sonra hala aranıyorsa açtır ve emzirilmesi gerekir. İlk 3 ayda bebeği 2-3 saat aralıklı olarak mutlaka emzirmek gerekir. Yoksa annenin sütü azalabilir. İlerleyen zamanlarda bu araları uzatabilirsiniz. 6 aydan önce bebeğe herhangi bir doktor önerisi olmadan anne sütü dışında besin verilmemelidir. Biberon veya emzik yerine direk göğüsten beslemek gerekir.


Bebek uykusu

Yeni doğan bebekler ilk haftalarda sürekli uyku halindedir. Bebeğinizi sürekli aynı pozisyonda değil de bazen sağ tarafına bazen de sol tarafına çevirerek yatırın. Bu şekilde kasları rahatlar.

Bebeğe banyo ve masaj

Bebeğin göbek bağı düştükten bir hafta sonra yaptırılmalı. Banyo sırasında bebekle ten taması kurmanız ve onunla konuşmanız korkusunu azaltır. Şampuanı göz yakmayan ve çok köpürmeyeninden tercih edin. Kullanacağınız şamğuan paraben içermemelidir. Bebek elinizde yüzüstü pozisyonda iken sıkı kavrayın ve gövdesinden başlayarak kol ve ayaklarına doğru yıkayın. En son kafasını yıkayın ki çok fazla üşümesin.

Suyu hafif şekilde sırtından dökün ve ağzına su kaçmamasına özen gösterin. Elinizle hafifçe ovalayın. Banyo sırasında odanın sıcaklığının 23-24 derece olmasına özen gösterin. Suyun sıcaklığı normal olmalı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır.

Bebeğe banyoda sırtına büyük ve küçük kalpler halinde kol ve ayaklarına ise çok hafif dokunuşlarla masaj yapmak kaslarını rahatlatır. Banyo sonrası bebeği çok sıkı sarıp sarmalamamak lazım. Bu bebekte huzursuzluğa ve isiliğe yol açabilir. Bir zıbın üzerine bir tulum yeterli olacaktır. Uyurken de üzerine bir battaniye örtmeniz yeterli olur.


Bebeği kundaklamak?

Bu hem bebeğin hareketlerini kısıtlar hem de kalça çıkığı gibi önemli problemlere yol açabilir.

Altı aydan küçük bebeğin oturtulması

Altı aydan küçük bebekleri oturtmamak gerekir zira kalça çıkığına yol açabilirsiniz.

Anne sütü içen bebeğin su ihtiyacı

Anne sütü, yeni doğan bebeğin tüm sıvı ihtiyacını karşılayacağından su ihtiyacı pek hissetmez.

Bebeğin kucağa alışması

Halk arasında “Aman kucağa alışmasın” denir bebekler için. Ancak dozu ayarlamak önemli. Her ağlayışta kucağa almayın ama onu kucaktan tamamen mahrum da etmeyin. Mutlaka ona şarkı ya da ninni söyleyip okşayarak ten teması kurun.

Bebeği tuzlama ve benzeri davranışlar

Birçok batıl inanç vardır. Bunlardan bazıları bebek kokmasın diye tuzlamak, tatlı olsun diye bal yedirmek, saçları gür çıksın diye kazıtmak, sarılığı geçirmek için sarı tülbende sarmak vs. âdetlerin faydası olmadığı gibi ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Bebeği tırnağını kesme zamanı

Bebeğin tırnağı ne zaman uzarsa o zaman kesilebilir. Aynı şekilde kırkından önce de dışarı çıkarılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.