Bebek Gelişimi

Pelteklik ve telaffuz bozuklukları

İki ile dört yaş arasındaki hemen bü­tün çocuklar, bazı sesleri ve heceleri çıkarmakta güçlük çekerler ve peltek peltek konuşurlar. Bu gelişme evresin­deki bir çocuğun söylemek istedikleri sözcük dağarcığındakilerden daha ge­niştir; düşündüklerini dile getirmenin zor oluşu yüzünden yeni ve telaffuzu güç olan bir sözcük kullanması gerek­tiğinde çarçabuk bir şey söylemek is­ter ve dili sürçer. Hemen bütün çocuklarda özellikle kendilerini için­den çıkılmaz durumlarda hisseden çocuklarda bu tür kararsızlıklar ve yarım-yamalak konuşmalar görülür. Söylenmesi güç bir sözcüğü telaffuz etmek isteyen çocuk, daha ilk harfte ya da ilk hecede bocalayabilir. Bu tür konuşma kusurları çoğu zaman ken­diliğinden yok olup gider: Onu her se­ferinde düzeltip, çabuk konuşmaya zorlayıp sinirlendirmeyiniz. Konuşma eylemi bilinçli bir hareket olmakla bir­likte, ağızdan çıkan seslerin çıkma sü­reci bilinçdışıdır.
Eğer bir sözcüğün nasıl telaffuz edildiğini ona gösterecek olursanız, onun bocalamasına ve dili­nin sürçmesine yol açarsınız: Sözge­limi sıkıntı, korku ya da kızgınlık halle­rinde yetişkin kimselerin bile soluma­sı sıklaştr, dili ve dudakları kurur; bir çocuk güç durumda kaldığı zaman, te­laffuz kusurları daha çok yerleşir. Eğer yalnızca gerilimli durumlarda dili sürç-mekteyse, bu durumu fazla önemse­meyiniz, son derece olağandır. Eğer bu kusur zamanla geçmez ve sakin ol­duğu zamanlarda da görülecek olursa, zaman geçirmeksizin onu, bir kulak-burun-boğaz uzmanına götürünüz. Pelteklik ve telaffuz bozukluğu iyice yerleşmeden ona yardım etmiş olursu­nuz. “Önceleri çocuk, konuşmasında bir tuhaflık olduğunun farkındadır” de­nemez, ama pelteklik sürüp gidecek olursa, er ya da geç birileri onu uyara­caktır; bu taktirde çocuk yüz, dil ve du­dak kaslarını denetlemek için, bile bi­le kendini zorlayacak, dilinin kekele­mesine bir de birtakım mimikler ekle­necek ve konuşma güçlüğü büsbü­tün büyüyecektir.
Gerilim, üzüntü ve korku, çok sert ya da tersine fazla koruyucu bir davranış, çocuğun yeteneklerini aşan istekler, vb. bunlar konuşma güçlüğü nedenleri arasında sayılabilir. Bu güçlüğün ne gi­bi durumlarda ortaya çıktığını gözlem­lemek, çocuğa yardım etmenin yolunu bulmak demektir. Konuşma güçlüğü­ne neden olan ruhsal koşullar üzerin­de durulması gerekir.
Bu sorunu çözümlemek için hemen müdahale etmelisiniz, çünkü çocuk düşüncelerini anlatmakta güçlük çek­tiğinin farkında ise kendine olan gü­ven duygusunu yitirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.