Bebeğim ishal

İshal bağırsak hareketlerinde bozukluk

 

İshal,yalnızca bağırsaklarla ilgili bir hastalığın belirtisi değildir. Öteki organlara ait hastalıklar da ishale neden olabilir. İlk iş olarak dışkıların görünüşünü iyice kontrol etmek gerekir. Önemli olan günde çıkarılan dışkıların rengi ve kıvamıdır. Bol, yumuşak, köpüklü ve üzerinde beyazımsı sümük bulunan dışkılar hafif bağırsak hastalıklarının belirtisidir. Bu rahatsızlıklar ilaçla ya da özel bir tedavi dahi gerektirmeden perhizle bile düzelir.

Tersine çok sıvı, asitli ve püskürerek çıkan ve çoğu kez karın şişmesi, gaz toplanması şikâyetlerinin de eşlik ettiği dışkılar önemli bir hastalığın belirtileridir. Özellikle yüksek ateş, sürekli kusma, kilo kaybı, su kaybı, tedirginlik gibi belirtiler de varsa, durum çok ciddidir. Bu durumlarda acele bir hekim müdahalesi gerekir.
Birçok durumda yalnız başına bir ishal olayının hiçbir patolojik anlamı yoktur. Bağırsaklar yıllarca düzenli olarak çalışabilirler ama birdenbire bir sürpriz yapabilirler. Ani bir üşütme, virüs ya da bakteri kökenli bir iltihap, zehirli bir yiyecek, bazı besinlere karşı aşırı duyarlılık, ishalle ortaya çıkan geçici bir bağırsak hastalığını başlatan nedenlerdir.

İshal tehlikeli olabilir mi ve hekim müdahalesi gerektirir mi? Kuşkusuz evet. İshalden az önce ya da ishalle birlikte ateş görülürse tehlikelidir. Birkaç aylık çocuklarda çok hızlı su kaybı olur. Önceden süreğen hastalıkları da geçirmiş olan çocuklarda solunum zorluğu, şiddetli halsizlik, sümüksü dokuların kuruluğu gibi ağır hastalık belirtileri görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.