Bebek Gelişimi

Freud ve psikoseksüel gelişim kuramı

Bu kurama göre enerji farklı zamanlarda bedenin farklı yerlerine yoğunlaşır. Dürtü bir oragana yönelir. Duygunun amacı, kaynağı ve nesnesi vardır. Çocuk gelişimi dönemlerini inceleyen Freud’un en önemli kuramlarından olan psikoselsüel gelişim dönemi başlıca oral, anal, fallik ve latans dönemlerine ayrılır.

Bebek gelişimi dönemleri:

0-18 ay arasına oral dönem denilir. Bu dönemde kaynak ağırz, dukak, dil ve ağızla ilgili diğer organlardır. Bebek duygularını, algılamasını ağır yoluyla gerçekleştirir. Bu dönemde bebek çevresini ağız yoluyla tanımaya çalışır. Ne bulursa ağzına götürür. Bebe sürekli olarak yemek yeme, meme emme, emzik emme gibi oral yollu haz arayışı içerisindedir. Bebeğin annesinden meme emmesi(ruhsal ve fiziksel beslenme) onunla arasındaki bağın güçlenmesine ve düzenlenmesine yol açar. Bu ilişkinin yetersiz olması veya aşırı olması bebeğin fiziksel ve ruh sağlığı açısından gelişimini olumsuz etkileyecektir.

Oral dönem:

Oral dönemin başarılı bir biçimde atlatılması durumunda, zarar verici ölçüde bağımlı ve kıskanç olmadan, diğer insanlara güven duygusu duyarak ve aynı zamanda kendilik güveni ve kendilik önemi duygusunun gelişmesi ile oluşan verme ve alma yeteneklerinin yapılaştığı bir karakter yapısına bağlıdır.18 ve 36 ay arasına anal dönem denir. Bu dönemde kaynak anareksiyal bölgedir.
Bebek anal sfinkter kaslarının kontrolünü kazanır ve tuvalet eğitimini bu dönemde alır. Çocuk ikircikli bir duygu içindedir. Yapsam mı yapmasam mı anneme karşı gelsem mi gelmesem mi gibi karar veremediği birçok anla karşı karşıya kalır. Bu dönemde duyguların amacı çevreyi kontrol altına almaktır. Bağımzılığını kazanma ve ebeveyn kontrolüne karşı mücadele dönemidir.

Fallik dönem:

3 ve 6 yaşlar arasına fallik (edupal) dönem denir. Bu dönemde kaynak cinsel organlardır. Çocuklar karşı cinsle cinsel organlarının farklı olduğunu anlar ve bunu sorgulamaya başlar. Oedipus karmaşası bu dönemde yaşanır. Kız çocuklarının babaya ilgileri artar ve anneyi rakip görürler. Dönemin sonlarına doğru bu sorunu kabul edip anneyle barışırlar. Erkek çocukları da anneye ilgili olur ve babayı kendilerine rakip görürler. Gene onlarda sonra bu durumu kabullenip babayla barışırlar.

Fallik dönem merak hissinin, girişimciliğin, içsel süreçlerin ve dürtülerin dizginlenmesi ve kontrolünün oluşmasını sağlar. Fallik dönem sonunda ödipal çatışmanın çözümü, güdü ve dürtülerin düzenlenmesine ve bunların yapıcı sonlanmalara ulaşması için gerekli güçlü içsel kaynakların ortaya çıkmasına bağlıdır. Bu içsel kaynağın düzenlenmesi üstben (superego) ile olur ve üstben ebeveyn şekillerinden sağlanan özdeşimlerle yapılaşır.

6 ve 12 yaşları arasına da latent dönem denir. Bütün dürtüler uykuya yatar. Cinsel dürtüler denetim altına alınır. Kurallar öğrenilip yasaklara uyulur ve ailenin değer yargıları öğrenilip benimsenir. Çocuk enerjisini okula, derslere ve kuralları öğrenmeye ve uygulamaya ayırır. Bu dönemin ana amacı cinsel kimlik rolünün ve cinsel rollerin birleştirilerek pekiştirilmesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.