Bebek sağlığı

Bebeklerde Dil Altı Sorunu

En önemli duyu organlarımızdan biri olan ve konuşma becerisi kazanmamıza yardımcı olan dil, bebeklik döneminde bazı sorunlar ile gelişebilmektedir. Dil altı sorun ya da dil bağı olarak bilinen durum en yaygın sorunlardan biridir. Bazen doğum esnasında bazen de doğum sonrasındaki bir komplikasyonda bu sorun ile karşılaşabilmek mümkündür.

dil bagi

Tıp dilinde ankiloglossi olarak isimlendirilen bu durum konuşma bozuklukları ile ilk kez fark edilebilmektedir. Genelde telaffuz sorunları oluşmaktadır.
Dil Nasıl Gelişir?

Anne karnında iken 4. haftanın geride kalması ile dil gelişiminin 2/3’ünü tamamlamaktadır. İlk olarak dil üzerinde 3 tane tomurcuk belirmektedir. Sağdan ve soldan büyüme hareketleri ile orta noktada birleşmesi ile dilin alt kısmında bulunan bağ yapı oluşmaktadır. İlerleyen zamanda serbestleşen dil ağız tabanına tutunmaya çalışır ve bizim bahsettiğimiz dil bağı sorunu da bu zamanda ortaya çıkmaktadır. Bu sorunu yaşayan çocuklarda ve bebeklerde dil fonksiyon olarak geri planda kalmaktadır.
Konuşma ve telaffuz bozuklukları, yeme içme konusunda sıkıntı yaşama, emmede zorlanma, diş problemleri, ağızda kötü bir koku ve hijyen eksikliği gibi sorunlar da bu rahatsızlık ile gelmektedir. Aynı zamanda yan etkiler içinde gelişimde gerileme gibi etkenler de görülebilmektedir. Bu sebepler çok nadir olsa da bazı çocukların başına gelebilmektedir.

bebeklerde dil bağı
Nasıl Tanı Konması Gerekir?
İlk aşamada kolay bir muayene ile bu işlem tamamlanabilmektedir. Bu bağ söz konusu olduğu zaman dil V gibi bir şekle bürünmektedir. Bu sorunun tanımını koyabilmek için ilk olarak harf telaffuzlarına dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle de 3 yaş dönemindeki çocuklar için bu sorunun gözlemlenmesi kolaydır. Harf olarak l, s, t, r ve z grubunda sorun yaşanmaktadır. Dilin hareket kabiliyeti çok fazla olmadığı için bu harflerin sesleri tam olarak çıkamamaktadır.

Dil Bağı İçin Ne Yapılmalıdır?

Dil altı sorunu ve dil bağı problemini ortadan kaldırabilmek için mutlaka ameliyat şarttır. Çok basit bir işlem olmakla beraber lokal anestezi ile işlem tamamlanabilmektedir. Ağrı ve kanama olmadan bağ kısmı çözülebilmektedir. 3 yaş döneminin beklenmesi önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.