Bebek beslenmesi

Emzirme Yöntemleri

Bebeği göğsünüze temas ettirin. Göğüs teması sayesinde bebek ağzını açacak ve memeyi arayacaktır. Bebeğin burnu meme ucuyla aynı seviyede olmalıdır. Meme ucunu burnundan üst dudağına yaklaştırarak temas ettirin, bebeğiniz refleks olarak ağzını hemen açacaktır.

Bebek ağzını açar açmaz, onu memeye yaklaştırın; sırtından destekleyebilirsiniz. Areola denilen meme ucunuzdaki kahverengi renkli yerin çoğunun bebeğin ağzında olduğundan emin olun. Bebeğin çenesinin göğsünüze gömüldüğünü görebilirsiniz. Eğer düzgün pozisyondaysa güzel ve düzgün emme hareketi yapacak ve siz de bebeğinizin yutmasını duyabileceksiniz.

Eğer sadece memenin ucunu ağzına alırsa, emme ağrılı olabilir; meme uçları hasar görebilir. Sonraki emzirmelerinizde de acı duyabilirsiniz.

Bebek memeyi emerken, göğsünüzde hafif bir çekilme hissetmeniz doğaldır. Ama bebek emerken acı hissediyorsanız öncelikle bebeğin emme pozisyonunu yeniden gözden geçirmelisiniz.

Bebek sesli emiyorsa hava yutuyor demektir ve pozisyonda bir hata vardır. Bu, bebeğin daha fazla gaz sancısı çekmesine neden olabilir.

Bebeği memeden ayırmak isterseniz, herhangi bir uyarı yapmadan memeyi çekivermeniz meme uçlarını zedeleyebilir.

Bunun için, önce küçük parmağınızı, bebeğinizin dudak kenarından yaklaştırarak meme ucunun yanındaki dokuya hafifçe bastırın. Bebeğinizin ağzına parmağınızı sokun ve parmağınızı emmesini sağlayın. Bu şekilde parmağınızı emrneye başlayan bebekten meme ucunuzu yavaşça, zarar görmeden çekebilirsiniz.

Rahat Emzirme Duruşları

Emzirme sırasında anne fiziksel ve ruhsal olarak rahat olması önemlidir. Bu nedenle her anne bebeğiyle en uygun pozisyonu deneyerek bulacaktır. Başlarda bebeği memeye yaklaştırmada ve yerleştirmede zorlanan anneler, ayakta emzirmeyi deneyebilirler.

Beşik Tutuşu

Bu pozisyonda, bebeği, emzirdiğiniz aynı kol ve elle desteklersiniz. Bebeği kavrayın, bebeğin başı dirsek ekleminizin üzerinde, yüzü size dönük şekilde dursun. Destek olması için kolunuzun altına bir yastık koymanız tutuşunuzu rahatlatır ve kolunuzun üzerindeki yükü azaltır.

Ters Beşik Tutuşu

Kolları olan bir sandalyede ya da koltukta emzirmeyi deneyebilirsiniz. Bebeğinizi emzireceğiniz memeyi diğer tarafından resimdeki gibi çapraz olarak yaklaştırın. Bebeğin gövdesini ve başını kol ve avucunuzla destekleyin. Diğer elinizle de göğsünüzü alttan U şeklinde destekleyerek meme ucunu bebeğe doğru yönlendirin. Bebeğin üzerine eğilmeden, onu hafifçe göğse yaklaştırarak emzirin. Bu tutuş ilk kez emziren anneler için daha uygundur.

Futbolcu Tutuşu

Sezaryenden sonra, ikiz bebekleriniz varsa, ya da göğüsleriniz çok iriyse bu duruşu deneyebilirsiniz. Bu pozisyonda bebeği kendi emzireceğiniz tarafta tutarsınız. Diğer elinizi bebeğin başını memeye doğru yönlendirmede kullanabilirsiniz. Bebeğinizin sırtını kolunuzla destekleyin. Öteki elinizle C şeklinde tutarak göğsünüzü destekleyebilirsiniz Kucağınıza koyacağınız bir yastık sizi rahatlatabilir. Koltukta emziriyorsanız bu tutuşta koltuk kenarlarının alçak olması tercih edilir.

Yatarak Emzirme

Yatarak emzirme pozisyonu da özellikle sezaryen sonrası erken dönemde, anne için rahat ettirici bir yöntem olabilir. Yorgun olduğunuzda da emzireceğiniz uygun bir pozisyondur.

Bu tutuşta bir yanınıza dönerek, bebeğinizi serbest kolunuzla destekleyin ve yüzünü göğsünüze doğru yönlendiririn. Diğer elinizi kullanarak memenizin ucunu bebeğinize doğru yöneltin; bebeğin dudaklarına değdirebilirsiniz. Bebek emmeye başladıktan sonra alttaki elinizle, kendi başınızı destekleyebilir, diğer elinizle de bebeği tutabilirsiniz.

Çok yorgun anneler yatarak emzirirken uyuya kalabilirler. Bu durum, bebekler için riskli bir durum oluşturur. Çok uykulu iken yatırarak emzirmeyi deneyebilirsiniz ancak size destek olacak ve bebeği gözlemleyecek bir yakınınızı da emzirme sırasında mutlaka yanınızda bulundurun. Böylelikle bebeğin solunumunu izleyerek riskli bir durumu önlemiş olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.