Çocuk hastalıkları

Çocuklarda lenf bezi büyümeleri

Çoğunlukla enfeksiyon nedeniyle lenf bezeleri büyümektedir. Ebeveynler için çoğu zaman endişe durumu oluşur. Büyümüş bezeler 1-2 hafta içerisinde normal boyutlara dönmez ise mutlaka hekiminize başvurmalısınız.
Lenf Bezi Nedir?
Lenf bezleri vücut üzerinde yaygın şekilde bulunmaktadır, bağışıklık sisteminde rol alır. Dış etkenlerden gelen enfeksiyonlara karşı vücudumuzu korumaktadır. 

Lenf Bezi Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda lenf bezlerinin büyüme sebeplerinin saptanması için lenf bezlerinin sayısı, konumu, büyüklüğü, kıvamı, çevre doku ile ilişkisi ve hastanın yaşı, klinik semptomlar ile beraber değerlendirilir. Fiziki muayene, hastanın öyküsü dikkatli şekilde incelenerek doğru tedavi yolu bulunur.

Lenf Bezi Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?


Lenf bezi büyümesi durumunda; hasta değerlendirilirken ateş, kilo kaybı, enfeksiyon bulgusu, kansızlık, gece terlemesi, döküntü gibi belirtiler görülebilir. Hastalık değerlendirilirken lenf bezlerinin büyüme hızı, yaygınlığı, hareketli oluşu, çevre dokulara yapışık oluşu veya hastanın ilaç kullanım geçmişi oldukça önemlidir. 
Fiziki kontrol yapılırken lenf bezi ele geliyorsa altta yazılan özelliklere dikkat edilmelidir.
•    Lenf bezleri 1cm ve üzeri ise hastalık göstergesi işaret edebilir ve incelenmesi gereklidir.
•    Sert lenf bezleri kanseri işaret edebilir, Lastik kıvamına sahip lenf bezeleri  lenf kanseri “lenfoma” düşündürür. Daha yumuşak kıvamda lenf bezeleri mevcutsa toksin ve mikroplar yani enfeksiyon durumunu gösterir.
•    Lenf bezlerinde kızarıklık, iltihap ve ağrı mevcutsa geçirilen enfeksiyona işaret eder.
Tanısı Nasıl Konur?
Çocuğa tanı koyulurken gereksiz testler istenilerek boşa zaman harcanmamalıdır. Çocuğun fiziki muayenesi, öyküsü değerlendirilmeli ve bu değerlendirmeye göre testler istenilmelidir. Tanı koymak için akciğer grafisi, kan testleri, ultrason, ultrason ve biyopsi istenebilir.

Lenf bezi nasıl değerlendirilir?

Lenf bezleri büyümesinin normal hastalığa mı neden olduğudur yada önemli bir hastalık belirtisi mi olduğu mu sorusunun cevabı hastanın yaşına, klinik bulgulara, lenf bezinin büyüklüğü ve konumuna göre değerlendirilmelidir. Boyun alt kısımda, kulak arkası ve köprücük kemiği üzerindeki lenf bezleri önemsenmelidir. Fiziki kontrollere eşlik eden aşırı terleme, kilo kaybı, solunum problemleri ve ateş görülürse ciddiye alınmalıdır. Çocukluk çağında lenf bezi büyümeleri genellikle enfeksiyon kaynaklıdır.

Lenf bezleri büyümelerinde endişeye kapılmanıza ve telaş etmenize gerek yoktur. Soğuk algınlığı bademcik şişmesine, diş apsesi çene altında bezenin şişmesine neden olabilir ve zamanla ortadan kaybolur. Bazı durumlarda hassas ve şişkin bezeler kanser sebebi olabilir fakat nadir bir durumdur.
Lenf bezleri içerisindeki hücreler anormal çoğalabilir, Hodgkin Lenfoma veya Non-Hodgkin lenfoma hastalığına neden olabilir.
Vücudunuzun herhangi bir bölgesinde ağrısız lenf bezleri elinize geliyorsa takip etmeli ve büyümesi durumunda doktorunuza başvurmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.