Bebek sağlığı

Boğmaca hastalığı

Boğmaca hastalığı

Bu akut enfeksiyon hastalığının, doktorlar için sebebi hâlâ çözülemeyen bir yönü vardır: Kız çocuklarında, erkek çocuklarından daha çok boğmacaya rastlanmaktadır. Tıpkı soğuk algınlığına da, yine kız çocuklarının daha sık yakalanması gibi. Ama bunun dışında boğmacanın hemen bütün özellikleri tıp tarafından iyi bilinir. Çok küçük yaşlarda görülebileceği gibi, yetişkinlerde, hatta çok yaşlı insanlarda da rastlanan bir hastalıktır.

Hastalık, genellikle öldürücü değildir. Fakat süt bebeklerinde ölüm tehlikesine yol açabilir. Bu sebeple boğmacaya yakalanan bebeklerin tedavisi, mutlaka hastanede yapılmalıdır.
Belirtileri: Bulaşmasından yaklaşık 12 hafta sonra, hastalık hafif öksürükle başlar. Fakat öksürük, alınan öksürük kesici ilaçlarla geçmez. Giderek sıklaşır, şiddetlenmeye başlar. En sonunda nöbet şeklini alır. Çocuğun gözleri kızarır, gözlerindeki kılcal damarlarda kanlanma   görülür.

Daha sonra tipik boğmaca nöbetleri ortaya çıkar. Kısa kısa, ama çok şiddetli ve kuru bir öksürük. Soluk tutulur. Çocuk kızarır, bazen morarır, güç nefes alır, ağız ve burun salgıları artar. Öksürük ve tıkanma nöbetlerini, genellikle kusma izler. Vücutları güçlü ve dirençli çocuklar, nöbetlerden sonra çabuk toparlanırlar. Bazı çocuklar seyrek, bazıları da çok sık nöbet geçirir. Hatta günde 50 kez öksürük nöbetine tutulanlar bile görülür. Bu sayı normal olarak 1520 arasındadır.

Hastalığın belirmesinden 36 hafta sonra, gerileme devri başlar. Öksürük nöbetleri seyrekleşir, hafifler. Çocuk artık sadece alışkanlıktan böyle öksürebilir: 24 hafta içinde hastalık tamamen iyileşir.
Çocuk, boğmacanın hafif belirtilerle başlaması ve nöbet şeklindeki öksürüklerin görülmesinden altı hafta sonrasına kadar mikrop yayabilir.

Boğmaca hastalığında Tedavi

Süt bebeklerinde, küçük çocuklarda doktor, genellikle antibiyotikler kullanarak belirtileri hafifletir, tedaviye çalışır. Diğer durumlarda salgılan söktürücü ilâçlar verir (Kodein kullanılmaz). Bazen inhalasyon (tütsü) tipi preparatlardan yararlanılır. Gereken hallerde ağrı kesici ilaçlar alınır.

Tedavide en önemli nokta, bakım ve beslenmedir. Sık kusma nedeniyle, çocuğa özenli bir beslenme düzeni uygulamak gerekir. Öğünleri bölerek, az miktarda besin verilmelidir. Hastanın odası iyi havalandırılmalıdır. Dördüncü haftadan başlayarak çocuğun sık sık açık havaya çıkarılması yararlı olur. Solunum alıştırmaları yaptırmak da gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.