Bebek Gelişimi

Bebeklerin İlk Testleri

Teknolojinin ilerlemesi ile sakat doğum oranlarının engellenebilmesi de artık mümkün. Bebeklerdeki ilk anormal belirtiler anne karnında saptanabildiği gibi çözümlerinin bir kısmı da anne karnındayken yapılabiliyor.

Amniosentez adı verilen bebeği çevreleyen sudan örnek alınarak yapılan testte kromozom anormallikleri, organsal anormallikler ve bazı fonksiyonel anormallikler belirlenebiliyor. Bunun sonucunda aileye gebeliğin sonlandırılması teklifi sunulabilir. Bazı durumlarda da herhangi bir sorun görünmese de bebeği besleyen vücuttaki bazı maddelerin az sentezlenmesi onların beyinsel gelişimini etkileyebilir.

Bu durumda zihinsel gerilik söz konusu olabilir. Yeni doğanlarda yapılan en yaygın iki testten biri; fenilketonüri diğeri ise hipotiroidi’dir. Bu iki hastalığın tespitinden hemen sonrasında sonuçları önlenebilmektedir. Testler genellikle bebeğin doğumundan 3 ya da 4 gün sonra topuktan alınan kan örneği ile yapılmaktadır. Çok erken ya da geç alınan kan örneklerinde hatalar olabilir. Bu nedenle doğru zamanda alınması testlerin doğruluk payını arttıracaktır. Ayrıca beyin hasarının oluşmasını önlemek içinde mutlaka en erken dönemde zeka testi yapılarak bir gerileme söz konusu mu diye bakılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.