Bebek beslenmesi

Bebeği memeden kesmek için ne yapmalı?

Bebek bazen annesine çok yakın olmak ister, nerdeyse bağımlı olduğu zamanlar vardır.bebeğin her zaman emmek istemesi süt ihtiyacından olmayabilir. Annenin yakınlığını hissetmek güvence altında olduğunu hisstemek için sık sık meme isteyebilir.
Bebeğin annesine yakın olmak istediği zamanlar vardır. Annenin bebeği mememeden uzaklaştırması için halk arasında birçok yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin kesinlikle kullanılmamaması gerekmektedir.

Örneğin memeye acı biber sürmek bebeği memeden tiksindirmek gibi sakıncalı olan kullanılmaması gereken yöntemler vardır. Bebek susamış olabilir bu nedenle anne sütü alıyor olabilir,emme ihtiyacı olabilir bu nedenle emzik verilebilir. Annenin bebeğin başını okşarayarak elini tutarak göğsüne yaslayarak yanında oldyğunu hissettirmesi gerekebilir. Bebeğe güvence hissini vermek sususluğunu gidermek emme ihtiyacını yerine getirmek emzikle arada sırada okşamak yanında olduğunuzu hissettirmek bebeğinizin emme ihtiyacını ortadan kaldırabilir.

 

Memeden Kesil Bebek, Memeden Kesil!

Memeden kesilme artık iki farklı şey ifade etmeye başladı. Yaygın bir yanlış inanışın aksine, memeden kesilme anne sütünün kesilmesi anlamına gelmiyor. Daha ziyade, bütün memelilerde görülen doğal bir gelişmeye işaret ediyor: ister anne sütü isterse hazır mama olsun, sıvı beslenmeden katı gıdalara geçiştir bu… Genelde, bebeklerin memeden “kesilmeleri” gerekmez hiç… Ek gıdalara başladığımızda, bebeğiniz memeden veya biberondan giderek daha az beslenecektir çünkü başka şekillerde de beslenmektedir. Aslına bakarsanız, bazı bebekler kendi kendilerine sekizinci ay civarında memeden vazgeçmeye başlar ve anne bunun yerine bebeğe sadece bir alıştırma bardağı verir. Elbette diğer bebekler daha inatçıdır.

Bir yaşındaki Trevor, her ne kadar annesi ve babası çoktan hazır olsalar da, sütten kesilmeye hiç niyetli değildi. Annesi Eileen’e kararlı olmasını ve Trevor ne zaman annesinin üstünü çekiştirse ki bunu birkaç gün yaptı ona “Artık meme yok!” demesini söyledim. Her iki ebeveyni de uyarmıştım: “Bebeğiniz birkaç gün üzülecek ve sizi bırakmayacak. Ne de olsa, bir yıldan fazladır emziriliyor ve hiç biberon almamış.” Ancak, birkaç gün içinde, Trevor nihayet gönüllü bir şekilde alıştırma bardağından içti. Başka bir anne, Adrianna, küçük oğluna “Artık meme yok” demek için iki yıl bekledi. Çoğu zaman olduğu gibi, bu, bebeğin yaptığı bir şey değil. Adrianna, emzirmenin yarattığı o yakınlıktan vazgeçmeyi istemiyordu (Dokuzuncu Bölüm’de, size Adrianna’nın hikâyesiyle ilgili daha fazla ayrıntı vereceğim.)

Çoğu çocuk doktoru, katı gıdalara başlamak için bebeğinizin altı aylık olmasını beklemenizi öneriyor. Çok büyük bebekler (dört aylıkken 7,5 kilo olan bebekler) veya bebeklerde mide yanmasının karşılığı olan reflü sıkıntısı yaşayan bebekler dışında, buna katılıyorum. Altıncı ay itibarıyla, bebeğinizin demir rezervi azalmış olacağından, katı gıdalarda bulunan ekstra demire ihtiyacı olacaktır. Ayrıca, herhangi bir şey (meme ucu veya kaşık gibi) ağzına dokunduğunda bebeğin dilini dışarı çıkarmasına neden olan çıkarma refleksi yok olmuştur, dolayısıyla peltemsi katı gıdaları artık daha iyi yutabilir hale gelmiştir. Yine altıncı ay itibarıyla, baş ve boyun kontrolü gelişmiştir.

Üstünüzdekini çekiştirdiği zaman: Hala emen yürüme çağındaki çocuklar yatıştırılmak istediklerinde bazen bunu yaparlar. Sadece şöyle deyin: “Anne üstündeki açmak istemiyor. Onu çekiştirme.”

Memeden keserken neler yapmalı?

Yeni bir gıdaya her zaman sabah başlayın. Böylece bebeğinizin o gıdaya karşı, döküntü, kusma veya ishal gibi olumsuz bir tepki verip vermediğini gözlemlemek için önünüzde bütün bir gün olur.

Asla gıdaları karıştırmayın. Böylece belli bir gıdaya karşı gösterilen alerjik reaksiyonlar konusunda şüpheye yer kalmaz. Bir sonraki sayfadaki “ilk On İki Hafta” başlıklı tabloda, hangi besinlere ne zaman başlanacağına dair ayrıntıları listeliyorum. Bebek dokuz aylık olduğunda, tadı esasen macun gibi olan bebek lapasını tatlandırması ya da evde püre haline getirdiğim sebzeleri sulandırması için tavuk suyuna başlıyorum.

Ancak, et, yumurta veya tam yağlı süte başlamak için bebek bir yaşına gelene dek beklenmesini öneriyorum. Elbette, bu konuda son söz çocuk doktorunuzun olmalıdır.

Belli bir besini yemek istemeyen bir bebeği asla zorlamayın veya onunla mücadeleye girmeyin.

Beslenme, hem bebek hem de bütün aile için keyifli bir deney olmalıdır. Bu bölümün başında söylediğim gibi, beslenme insanın hayatta kalması için temel bir gerekliliktir. Eğer şansımız varsa, bize bakan insanlar aynı zamanda iyi gıdaların tadını ve dokusunu tanımamızı ve bunun keyfini çıkarmamızı da sağlayacaklardır. Bu zevk alma işi bebeklikte başlar. Besin sevgisi, bebeğinize verebileceğiniz en muhteşem armağanlardan biridir. Dengeli iyi bir beslenmenin ona koca bir günün altından kalkabilmesi için ihtiyacı olan enerjiyi ve gücü de verecek olması o kadar da tesadüfi değildir. Ve bir sonraki bölümde göreceğimiz gibi, koca bir günün altından kalkmak, büyüyen bir bebek için meşakkatli bir iştir.

Memeden kesmenin en doğru zamanı

Memeden Kesilme: ilk On İki Hafta

Aşağıdaki on iki haftalık program, altı aylık bir bebeğin memeden kesilmesini temel almaktadır. Sabah beslenmesini her zamanki gibi emzirerek veya biberonla yapacaksınız ve kahvaltıyı iki saat sonra vereceksiniz. “Öğle yemeği” gün ortasında, “akşam yemeği” de öğleden sonra geç saatlerde olmalıdır. Kahvaltıyı ve akşam yemeğini emzirerek veya biberon vererek tamamlayın. Her bebeğin farklı olduğunu unutmayın; sizin bebeğiniz için neyin doğru olduğunu çocuk doktorunuza sorun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.