Çocuk hastalıkları

Bebeklerde şaşılık (göz kayması)

Göz kayması olarak adlandırabilrceğimiz şaşılık her iki gözün normalden farklı şekilde birbiriyle koordineli bakamaması durumudur. Genelde doğuştan olan bu durum ileriki yaşlanda da görülebilir.

Bebekler doğtuktan sonra 3. veya 4. ayda görmesi normal düzeye ulaşır ve renkleri hissetmeye başlar. bundan dolayı ilk 4 ayda gözlerde kayma olup olmadığı tam anlaşılmaz. 3.4 aylarda bebeğin gözlerinin kaydığını farkettiğimiz zaman hemen doktorunuza götürmeliyiz.



Doğuştan gelen bir şaşılık varsa ilk altı ayda görülür. bunun en sık nedeni ise gözlerin hareketini sağlayan kasların ve bunların sinirlerinin uyumsuzluğu denebilir. doğuştan katarakt olması, tümör olması veya enfeksiyon olması diğer doğumsal şaşılık nedenleri olabilir.

şaşılık ameliyat, gözlük kullanarakaveya tek göz kapatılarak tedavi edilebilir. şaşılık doğuştan gelmişse tek çare ameliyattır. iki gözün normal görme fonksiyonlarına ulaşabilmesi için ne kadar erken ameliyat yapılırsa o kadar iyidiş. zaman geçtikçe tedavi daha da zorlaşacaktır. şaşılık göz boukluğuna bağlı ise
gözlük ile düzeltilebilir. Göz tembelliğinden ise gören göz kapatılır böylece az gören gözün daha çok çalışması amaçlanır.
Bazı bebeklerin burun kökleri genişliğinden sanki gözler içe kayma var gibi görülür. buna yalancı şaşılık denir. Bebek büyüdükçe burun kökü daha çok daralır ve şaşılık gibi görünt ortadan kalkar.
çocuğun gözünde şaşılık olduğudnan şüpheleniyorsanız hemen doktorunuza başvurunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.