Bebek Gelişimi

Bebeklerde dil gelişimi

Dil gelişimini ikiye ayırabiliriz. İfade etme (konuşma dili) ve alıcı (anlama) dili. Bebek önce konuşulan kelimelerin ne anlama geldiğini anlar ve sonra bu kelimeleri kullanmaya başlar.

Bebeğin çıkardığı ilk ses ağlamadır. 3. ve 4. haftalarda bebek o anki durumuna göre farklı şekillerde ağlayarak anne ile iletişim kurmaya çalışır. Mesela karnı acıkınca farklı şekilde ses veya ışıktan rahatsız olunca farklı şekilde altı kirliyken farklı şekilde ağlamaya başlar.

Bebek ilk gülümsemesini 2. ve 5. aylar arasında yapar. gülümseme ve dilin arkası ile gı gı diye gıgıldama dediğimiz sesleri çıkarmaya başlar. Anne ile etkileşime girer gülümseyerek.

4. ve 8. aylar arasında ilk tek heceli sesleri veya babıldama dediğimiz ba ba ba veya de de de gibi sesleri çıkarmaya başlar.

8. ve 12. aylar arasında ilk kelimeyi söyler. Genelde anne olur bu ilk kelime. Bebek 2 yaşına bastığında artık 200 kelime hafızasına ulaşmıştır. Anne ve babanın devamlı bebek ile konuşup özellikle 5. aydan itibaren takli şeklindeki sesler çıkartarak bebeğin dil gelişimine yardım etmeleri dil gelişiminde yararlıdır.

Bebeğim konuşmuyor

Bebeğin konuşamama sebepleri dörde ayrılır. Bebeğin duyma problemi varsa daha önce bebek önce kelimeleri duyar ne anlama geldiğini öğreni sonra konuşur demiştik. Buna göre bebek eğer duyamıyorsa konuşmaya da başlayamaz.
İkinci bir nenen bebekğin konuşmasını sağlayan organların yapıların sinirlerin bozukluğuna bağlı bebek konuşamaz.
Üçüncü bir neden otizm hastalığında olduğu gibi bebek veya çocuk konuşmayı tercih etmez herhangi bir yapısal sorun yoktur fakat bebek konuşmaz gene de.
Genetik olarak da bazı bebekler 2 yaşından sonra geç dönemde konuşmaya başlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.