Bebek sağlığı

Bebeklerde Böbrek Kumu

Bebeklerde de yetişkinlerde görüldüğü gibi, kum dökme sorunu olabilir. Bu sorun bebeklerde bebeğin altını değiştirirken anne tarafından görülen pembe, kırmızı ve kahverengi idrarın görülmesi ile fark edilmektedir. Bebeklerde sık bir şekilde karşılaşılan bu sorun bebek su içmeye başladığında kendiliğinden ortadan kalkan bir rahatsızlıktır. Çok fazla telaş edilmeyi gerektirmeyen böbreklerde kum rahatsızlığı idrar yollarında veya böbrekte oluşan kumların idrarla birlikte atılmasını sağlayarak dışarıya bir belirti vermektedir.

Fakat bebekte görülen kumun oranı çok önemlidir. ne kadar telaş etmeye gerek olmasa da bu kum bazı bebeklerde böbrek taşı olarak ortaya çıkar ve bebeği oldukça fazla böbrek ağrısına maruz bırakabilir. Bu da bebekte anlaşılamayan ağlamalara ve bebeğin ağrısından dolayı ebeveynlerine rahatsızlığını göstermesine sebep olur. bebeğin böbreklerinde oluşan kum ne kadar bebek için rahatsız edici olmasa da yine de 3 ayda bir ultrason çektirerek bebeğin böbreğindeki kumun ne durumda olduğu gözlemlenmelidir.

Böbrek Kumu Takip Edilmeli

Böbrek kumu çoğu bebekte görülme olasılığı fazladır. fakat bazı hastalıkların belirtisi olarak da sayılabilecek olan böbrek kumu mutlaka uzman bir çocuk ürologu tarafından kontrol altına alınması gerekir. En fazla böbrek kumu böbrekte kaçak rahatsızlığı ile çocukları karşı karşıya bırakmaktadır. Peki; böbrekte kaçak nasıl anlaşılır?

Böbrek kaçakları genellikle bebek bez kullanmayı kestiğinde bebeğin bir türlü idrarını tutarak hepsini birden tuvalete yapamadığından dolayı anlaşılır. Yani böbreğinde kaçak olan bir bebek bez kullanmayı bıraktığında sürekli küçük küçük idrar kaçırmayla böbreğinde kaçak olduğunu ortaya çıkarır. Bu çocuklarda hem gece işemesi hem de gündüz idrar kaçırma görülür.

Eğer bebek bezden kurtulduğunda sadece gece işemesi oluşuyorsa gündüz çocuk kuru bir şekilde kalabiliyorsa o zaman çocukta böbrek kaçağı var olduğu anlamına gelmez. Fakat gece işemeleri içinde mutlaka uzman bir hekime başvurmalı ve tetkikleri yaparak çocuğun böbreklerinde bir sorun olup olmadığı gözlemlenmelidir. Gece işemeleri genellikle çocuk 5 yaşına geldiğinde son bularak çocuğun bu sorundan kurtulmasına sebep olur. Gece işemeleri için de çocuğun ailesinde genetik bir yapının olup olmadığı araştırmalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.