Bebek için Et, Köfte ve Balık Yapılışı

bebek yemegiEt Hazırlamak

Kullanacağınız etlerin aşırı yağlı olmamasına ve çifte kıyılmış olmasına dikkat edin. Yağsız dana eti, tavukgöğsü ve hindi başlangıç seçeneklerindendir. Tavukgöğsünün yağ içeriği az, protein içeriği yüksekken, but ve bacaklar daha fazla yağlıdır ama içeriğinde demir daha yüksek oranda bulunur. Hindi için de bu oranlar benzerdir.

Etleri hazırlarken kısık ateşte pişirmeniz çok yararlıdır. Buharda pişirmek tüm gıda türleri için sağlıklı bir seçenektir. Güveç kullanmak da lezzet ve yumuşaklık sağlamak için çok uygundur.

Etleri pişirmeden önce marine edebilirsiniz. Yoğurt içinde bekleterek etin daha yumuşak ve hazmedilebilir olmasını sağlayabilirsiniz. Yine elma suyunun içinde bekletmek veya elma suyuyla (ya da farklı meyve sularıyla) kaynatmak farklı bir lezzet ve tat seçeneği verecektir. Bebekler süt alıyorlarsa süt içinde de marine edilebilir. Etleri haşlarken suyuna ekleyeceğiniz sebzelerle, etli sebze yemeklerini bir kerede yapabilme şansınız da olur.

Pişirmede alüminyum folyo kullanmak kolaylık Sağlar ama sağlık açısından önerilmemektedir. Alüminyumun, emiliminin fazla olması nedeniyle çocuklarda uzun sürede algısal bozukluklara neden olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca etleri fazla pişirerek çok kuru olmamasına dikkat etmelisiniz. Yapışmaz yüzeyli tavalarda (teflon tava gibi) yağlı kâğıt kullanılabilir.

İyice pişirilmiş etleri, çatalın ucuyla ayırarak (ezmeden), parmak gıda olarak bebeğinize sunabilirsiniz.

Pişmiş etleri püre haline getirmek için, blendera koymadan önce içine haşlanmış tatlı patates ya da bir miktar meyve suyu da ekleyebilirsiniz. İşlenmiş etler çocuklar için uygun değildir. Çocuklar için hazırlanan yemeklerde sucuk, sosis, salam gibi et ürünlerini kullanmak önerilmez.

köfteKöfte Hazırlamak

  • 250 g. yağsız, çift çekilmiş dana eti
  • 125 g. püre haline getirilmiş patates
  • içine az miktarda maydanoz ekleyebilirsiniz.

Malzemeleri iyice karıştırın ve küçük köfteler olarak yuvarlayın. Fırını 180 dereceyi geçmeyecek şekilde ısıtın. Pişirme tavasına yerleştirerek 20 dakika pişirin. Daha sonra yağını süzün, soğuk olarak verin.

Bu köfteleri ekmek içi kullanarak, pirinç ya da bulgur ekleyerek hazırlayabilirsiniz. Az miktarda suyla pişirerek sulu köfte görünümünde çeşitlilik sağlayabilirsiniz.

bebek için köfteBalık Hazırlamak

Çocuklarda haftanın bir-iki günü et veya et ürünü olarak balık verilmesi uygundur. Balıkların deniz ürünü ve soğuk su balıkları olması tercih edilmelidir. Uskumru, deniz levreği, somon, tuna vb. omega 3 yağ asitleri içeriği olarak daha zengin balıklardır. Bunlar öncelikli tercih edilmelidir.

Balıkların kılçıklarına çok dikkat edilmelidir. Kılçıksız diye satılan balıkların da kılçığı bulunmaktadır. Bebeklerin her tür balığı sevmeyebilecekleri de akılda tutulmalıdır. Balıkları farklı sos ve malzemeler kullanarak hazırlamak ve farklı balık türleri seçmek bu konuda yararlı olabilir.

Güvenilir olmayan sularda balıklar toksik maddeleri daha çok içermektedirler. Balıklarda bulunan DHA, çocukların beyin gelişiminde, ayrıca gebeler için de sağlıklı bir hamilelikte gerekli bir maddedir. Ancak balıklarda metil cıva, özellikle yağlı kısımlarda ise poliklorinatbifeniller(PCB) ve dioksin denilen maddeler bulunabilmektedir. Bu maddelerin çok fazla alınması tercih edilmemektedir. Her şeyin aşırısında olduğu gibi, aşırı balık tüketimi de bu içeriklerin olası etkilerinden dolayı bebekler, küçük çocuklar ve hamileler için uygun değildir. Çocuklara balıkların derileri soyularak verilmelidir.

Kabuklu balık ürünleri çocuklar için erken başlanan gıdalardan değildir. Ailede alerji öyküsü varsa üç yaşından önce başlanması önerilmemektedir.

Makale Hakkında Yorum Yapın!

Bir Cevap Yazın

Makale Hakkında Yapılan Yorumlar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.