Bebek bakımı

Bebek Banyosu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bebek ne zaman banyo yapmaya başlar?

Yeni doğan bebeklerinize banyo yaptırabilmek için göbek kordonunun düşmesini ya da çok küçük yaşta sünnet olduysa yaranın geçmesini beklemelisiniz. Ardından yumuşak ve temiz bir sünger ile banyo yaptırabilirsiniz. En güvenli bebek banyosu için, askı sistemlerini tercih edebilirsiniz. Herhangi bir koltuk benzeri bir şey kullanmak, devrilme tehlikesine sahip olduğu için çocuğunuzun boğulmasına neden olabilir.

Bebek kaç derecede yıkanmalıdır?

İlk olarak bebeğinizin küvetini ya da içerisinde yıkandığı leğeni 3 – 5 cm ılık su ile doldurun, ardından dirseğinizi sokarak sıcaklığını kontrol edin. Eğer bebeğinizi üşütmeyecek ve de soğutmayacak kadar ılık ise bebeği içine koyabilir ardından biraz daha su ekleyebilirsiniz ve su soğumaya başladığında banyo sona erer.

Bebek ne zaman ve ne sıklıkla banyo yapmalıdır?

Bebeğinizin yüzünü, ellerini, boynunu ve bez bölgesini temiz tuttuğunuz sürece bebeğiniz her gün banyo yapma ihtiyacı duymaz, haftada 2 ya da 3 kere banyo yapması yeterli olacaktır. Banyo zamanını ise havanın sıcaklığına ve bebeğinizin suyu sevmesine göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin bazı bebekler suyu seven bebekler uyanır uyanmaz banyo yaptırılabilir.

Hangi sabun ile banyo yapmalı?

Yeni doğan bebeklerde herhangi bir sabun ya da şampuan kullanmadan, sadece ılık su ve yumuşak bir sünger tercih etmeniz daha uygun. Fakat bebeğiniz 2 – 3 aylık olduğunda, cildi tahriş etmeyen bebek sabunları kullanabilirsiniz. Bebeğinizi yıkamaya başlamadan önce eski bir kıyafet giymeli ve bir eliniz ile kesinlikle başını dik tutmalısınız.

Hangi şampuan kullanılmalı?

Eğer bebeğinizin saçları kirli görünüyorsa ya da başında pullar oluşmaya başlamışsa tahriş etmeyen ve göz yakmayan bir şampuan kullanabilirsiniz. Başında pul olan bebekler için şampuan sırasında son derece yumuşak bir diş fırçası ile de fırçalamanız gerekir.

Bebeklerde banyo güvenliği nasıl sağlanır?

Bir elinizle bebeğinizi tutmak zorunda olduğunuz için, diğer eliniz sabun, şampuan, sünger, bebek bezi ve de kıyafetine ulaşabilmeli, çünkü bebeğinizi bir saniye dahi olsa su içerisinde tek başına bırakmamalısınız. Ayrıca unutmamalısınız ki, bebeğinizin banyo suyu ılık olduğu için çok çabuk soğuyacaktır. Bu yüzden hızlıca işinizi bitirmeli ve sudan çıkar çıkmaz kurulamalısınız. Ayrıca aşağıdaki kuralları da asla unutmayın:

  1. Bebek suni teneffüsünü öğrenin ve asla onu su içerisinde yalnız bırakmayın.
  2. 45 ya da 50 derece arasındaki bir sıcaklık yeterli olacaktır. Böylece sıcaklık ve soğukluk hatalarını daha kolay telafi edebilirsiniz.
  3. Ayağının kaymasını ve boğulma tehlikesi geçirmesini önlemek için, küvette kaydırmaz tabalı paspas kullanın
  4. Eğer işiniz bittiyse küveti tamamen boşaltın. Çünkü bir bebek 5 santim suda bile boğulabilir.
  5. Eğer çocuğunuz emekleyebiliyorsa tuvalet kapısını ve tuvalet kapağını sürekli olarak kapalı tutun.

Bebeğim sudan nefret ediyor?

Bazı bebekler suyu ve banyoyu sever ve küvetten çıkmak istemez, bazıları da elinin yıkanmasını bile istemez. Böyle bir durumda en iyisi bebeğinizi küvette kalmaya zorlamamaktır.

Askısına asın ya da güvenli bir yere oturtun, ellerlini, yüzünü ve vücudunu hızlıca yıkayın ve sudan hemen çıkartın. Eğer hiç girmek istemiyorsa mecburen bir havluyu ılık su ile ıslatmalı ve vücudunun her yerini bununla temizlemelisiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.