Yeni doğan bebek

Bebeğin hareketleri ve kas gücü

Bebeğin hareketleri ve kas gücü

Bebeğin kol ve bacak kasları, sürekli kasılma halindedir, bu yüzden uzuvları hep bükülmüş, yani kıvrık durur. Bu, ilk günler için normal bir duruştur. Doğumdan sonraki ilk dönem de çok belirgin olan bu kasılma, zamanla azalır. Çocuk büyüdükçe hareketlerinde bir rahatlama ve uyum görülür. Bebek ilk zamanlarda düzen siz, eşgüdümsüz hareketler ya par; harekete bütün bedeniyle katılır. Özellikle yaşamın ilk haftasında ani, kesik kesik sıçrayıcı hareketler görülür.

Çocuğun hareketleri kas gerginliği yüzünden sınırlıdır. Bütün bunlara karşın, çocuk da sürekli hareket etmek istemektedir. Kollarını ve bacaklarını ayrı ayrı oynatabilir. Yenidoğanın çevresel sinir sistemi gelişmiştir, ancak merkezi sinir sistemi eşgüdümlü hareketler yaptırma yeteneğine henüz sahip değildir. Bebek yüzükoyun yatırılırsa, kıçı yukarı kalkar, çünkü, bacakları karnına doğru bükülmüştür. Başı birkaç saniye hafifçe kaldırılır, sonra bir yana çevrilirse, çocuk bu durumda bacaklarının üzerinde kendisini öne doğru çekerek yerde sürünme hareketleri yapar. Yüzükoyun yatırma, kısa süreler için öğütlenir. Bunun için bebeğin uyanık olduğu saatler seçilmelidir. Bebek, bu durumda uyumaya oldukça güç alışır. Bir kez alıştıktan sonra da oldukça rahat uyur. Ama bebeğin yatış biçiminin ara sıra değiştirilmesi gerektiğini de hatırlatalım; bunun en büyük yararı, başın sürekli aynı pozisyonda durmasını önlemektir. Çocuk yatarken dikkat edilmesi gereken bir nokta da, uzuvlarından birinin bedenin altında kalmamasıdır. Uzun süre böyle yatmak uzvun kan dolaşımını azaltır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.