Bebeklerde ateş

Ateş Tedavisi

Ana-babalar, yüksek ateşle mücadele etmesini bilmelidirler. Çünkü yüksek ateş, merkezi ve çevresel sinir sis¬temine zarar verebilir. Annelerin, çocuklarının çok yüksek ateşle birlikte görülen korkunç çırpınmalarından ne kadar korktukları bilinmektedir. Çocukta ateşe karşı tedavi çeşitli şekillerde yapılır. Başlıca iki önlem vardır: Birincisi, belirtiye (semptom) yöneten ve onu hedef olan “semptomatik tedavi” dir.

Bu terimden doğrudan doğruya belirli belirtileri hedef alan ve onlarla savaşan yani ateşi meydana getiren nedeni hesaba katmadan ateşi düşüren tedavi anlaşılır, (sözgelimi ateş düşürücü ilaçlar). “Etiyolojik tedavi” ise ateşin nedenleriyle savaşmayı amaçlar. Bu tedavide çeşitli antibiyotiklerden yararlanılır.
Yüksek ateş durumunda (makattan alınan ateş 38°C’tan fazla) hekim gelinceye kadar ateş düşürücü tedavi ana-babalar tarafından uygulanabilir.
Ateş düşürücü İlaçlar
Ateşdüşurücü ilaçlar içinde en etkili olanlarından biri asetilsalisilik asittir (aspirin diye bilinir.) Çocuğun beden ağırlığıyla orantılı olarak uygun dozlarla kullanılmalıdır. Dozlar aşağıdaki gibi olmalıdır:
• Eğer ateş 39°C’ın altındaysa beden ağırlığının her kilogramı için günde 30 mg’dır.
• Eğer ateş 39°C’ın üstündeyse beden ağırlığının her kilogramı için 50 mg’dır.

Yaşının ilk avlarından başlayarak çocuğunuzun beden sıcaklığını düzenli biçimde ölçme alışkanlığı edininiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.