Bebek beslenmesi

Anne sütü nasıl dondurulur ve çözülür?

Herhangi bir nedenden ötürü anne, sütünü pompa ile çekmek zorunda kalabilir. Bu gibi durumlarda en önemli sorun, sütün sağlıklı ve güvenli bir şekilde depolanması olmaktadır.
Fakat aşağıdaki anne sütü dondurma ve çözme işlemleri ile istediğiniz zaman bebeğinizi kolaylıkla doyurabilmeniz mümkün.

Anne sütü nasıl dondurulur?

Anne sütü içerisindeki mineral ve vitaminleri kaybetmemesi için, pompalandıktan hemen sonra ya tüketilmeli, ya da acilen dondurulmalıdır.
Eğer tercihiniz dondurmaktan yana ise hızlıca sütü temiz bir cam şişeye boşaltın, donmuş sıvılar genleşme özelliği gösterdiği için, üstten bir parmak boşluk bırakmalısınız ki, şişe patlamasın.
Sütünüzün en sağlıklı ve güvenli bir şekilde depolanabilmesi için 30 ile 120 gram arasındaki şişe ya da steril torbalarda saklamalısınız.
Sütünüzü pompaladığınız andan itibaren şişeleyip dondurucunuza koyduysanız 4 ile 6 ay’a kadar dondurulmuş tutabilir ve sağlıklı bir şekilde bebeğinize verebilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken bir nokta var ki, dondurucunuzun türü ve şekli ne olursa olsun, kesinlikle kapağına ya da ön tarafında koymamalısınız. Olabildiğince aşağıya ya da arkaya doğru bırakın ki, kapağın açılması ile ısı değişimlerinden en az etkilensin ve daha sağlıklı bir şekilde tüketilebilsin. Ve tüketilmesi için çözdüğünüz zaman kesinlikle tekrar dondurma şansınız yok.

Anne sütü nasıl çözülür

Eğer anne sütünün hemen tüketilmesini istemiyorsanız, dondurucudan çıkartıp buz dolabına alabilirsiniz, böylelikle süt 24 saate kadar çözülmüş olacaktır. Dolabınızın ayarına göre yaklaşık 15 derecede olan cam şişedeki sütü ılık suyun içerisine koyarak ılındırabilir ve de içilebilir hale getirebilirsiniz.
Fakat bebeğinizin hemen beslenmesi gerekiyorsa dondurucudan çıkartın ve direkt olarak steril cam şişeyi sıcak suyun içerisine koyun. Yaklaşık 30 dakika sonra süt oda sıcaklığına ulaşacak ve de içilebilir bir hale gelecektir.
Bu işlemler sırasında yapmamanız gereken 2 şey vardır.
1. Çözülen sütü kesinlikle tekrar donduramazsınız, çünkü içerisinde bakteri oluşumu başlar
2. Sütü ısıtmak için kesinlikle mikrodalga ya da türevi herhangi bir alet kullanamazsınız. Aşırı ısı süt içerisindeki faydalı enzimleri öldürür ve de bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri yok eder. Sütü ısıtmanın tek yolu, kaynar olmayan, biraz sıcak süt içerisinde bekletmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.