yeni doganda goz sorunlari
Bebek sağlığı

Yeni Doğanda Göz Sorunları

yeni doganda goz sorunlariBir gözün diğerinden küçük ya da büyük göründüğü, göz hareketlerinin, göz kapaklarının yapısının farklı olduğu, gözde beyaz bir lekenin gözlendiği çocukların erken dönemde göz doktoru kontrolünden geçmesi gerekir.
Ebeveynlerinde kırma kusuru olan çocukların da erken dönemde göz kontrollerinin yapılması, erken tanı ve tedavi açısından yararlı olur.
Çocuklarda herhangi bir bulgu olmasa bile okul öncesi eğitim zamanında her çocuğun göz kontrolü yapılmalıdır.

Gözlerde Çapaklanma

Yeni doğan döneminde göz çapaklanmasına sık rastlanılmaktadır. Çay demi ya da anne sütünü kullanarak temiz bir tülbentle, yapılan tedavi sonucu çoğu göz çapaklanması düzelmektedir. Koyu akıntılı, göz kapaklarında şişlik ya da çevresinde kızarıklığa neden olan ve düzelmeyen çapaklanmaların mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekir.

Gözde Akıntı-Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Gözlerde sürekli bir sulanma yeni doğan döneminde gözyaşı kanalı tıkanıklıklarının veya darlıklarının bir belirtisi olabilir. Bazen sulanmaya ve çapaklanmaya da neden olur. Göz kanalı tıkanıklıklarında masaj ve göz bakımı önerilir. Kanal tıkanıklıklarında oluşan akıntı ve hafif çapaklanmalarda antibiyotikli göz damlalarının sık kullanılmasından kaçınmak gerekir. Çok uzun süre antibiyotikli damlaların kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kanallar ilk sene içinde kendiliğinden düzelir, düzelmeyen nadir vakalarda cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

bebekte sasilikŞaşılık ve Göz Kayması

Şaşılık ya da göz kayması; gözlerin paralelliğini yitirerek farklı yönlere bakmasına denir.
Bebeklerde ilk aylarda burun kökünün geniş olması nedeniyle, kayma olmadan varmış gibi görülebilmektedir. İlk üç ay içinde her iki gözde de ara sıra içe kayma olabilir. Üç aylıktan sonra görülen kaymalarda mutlaka göz kontrolü yapılması gerekmektedir.
Çocuk doktorları belli dönemlerde göz kontrolleri yapacaktır. Ailede şaşılık ya da göz tembelliği varsa bebeğin erken dönemde göz kontrolünün yapılmasının yararı vardır. Kayma saptanan çocukların olası göz sorunları (şaşılık, göz tembelliği, kırma kusurları, katarakt ya da göz içi tümör) yönünden göz doktoruna gösterilmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.