Bebek Gelişimi

2 yaşındaki Bebeğin Gelişimi ve Kişiliği

Kavrama ve dil gelişiminin başlangıcını yaşandığı bu dönemde bebekler nesneleri sembolize etmeye başlamaktadır. Animizm adı verilen cansız nesnelere yaşamsal öğeler yükleme eğilimi de bu dönemde görülmektedir. Örneğin çarpmış olduğu cansız bir nesneden özür dilemesi gibi. Dışkılama kaslarının geliştiği bu dönemde tuvalet alışkanlıkları kazandırılabilmektedir. Koşmayı engeller olsa da başarabilen bir birey haline gelir. İstediği yerde kolaylıkla durup engellerden sıyrılabilir.

Adımlarını sağlam ve güvenli bir şekilde atar. Dengesini kaybetmeden eğilip çömelebildiği gibi ellerini kullanmadan ve bir yerden destek almadan da tekrar ayağa kalkabilir.
Pedallarını kullanamasa da üç tekerlekli bisiklete binerek ayaklarıyla kendini ileri geri sürebilir. Engellendiği zamanlarda karşı çıkarak söz dinlemez. Sahip olduğu nesne ve kişileri kararlılıkla korur. Yalnız oyun oynamayı bırakarak arkadaş ilişkilerini geliştirir ve oyunlarında artık tek başına kalmaz. Bağımsızlık duygusu gelişmiş olduğu bu dönemde aynı zamanda sosyal ilişkiler kurabilen bir üye haline gelir. Oyuncaklarını ve kendisine gösterilen ilgiyi paylaşma anlayışı henüz gelişmemiş olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Arkadaş edinmesiyle beraberinde taklit ve birbirini seyretme özelliği de başlar. 2 yaşın ortalarında olumsuz, kararsız ve isyankarlık söz konusu olur. Eğer sağlıklı bir şekilde bu evre atlatılamazsa aşırı gergin ve inatçı bir kişiliğe sahip olur. En sık kim ve niçin sorularını sorar.  İki sözcüklü cümleler kurar ve sözcük dağarcığı hızla gelişir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.