Bebek Gelişimi

Bilişsel gelişim

Bilişssel gelişim Piaget’e göre 4 aşamaya ayrılır. 0-2 yaş arası duyusal motor gelişim olarak adlandırılır. Bebek bu dönemde çevreyi duyu organlarıyla tanır. Motor becerileri ile çevreyi kontrol etmeye başlar. Ben merkezlidir, ağlayarak insanları yönlendirir, benimle ilgilenin der. 10 aylıkken yabancı kaygısı oluşmaya başlar. Çünkü ancak bu ayda anneyi, babayı ve kardeşleri diğer yabancı insanlardan ayırt etmeye başlar. Yabancı birisi kucağına aldı mı ağlamaya başlar. Bebeğin bu dönemde nesne sürekliliği yoktur. Yani görüş alanındaki bir nesneye bakarken nesne görüş alanı dışına çıktığında onun hala var olduğunu bilmez. Yok oldu sanır.

Saklanan bir şeyin saklandığını ve hala var olduğunu tekrar ortaya çıkabileceğini ancak 2 yaşında anlamaya başlar. Burdan bebekler 2 yaşında saklanbaç oynamayı öğrenebilir sonucuna varabiliriz. Bebek görüş alnı dışındaki nesnelerin kaybolduğunu var olmadığını düşündüğünden ce-e gibi bnesnelerin bir görünüp bir kaybolduğu oyunlar bebeğe büyü gibi gelir ve hoşuna gider.

2 ve 7 yaşları arasına işlem öncesi dönem diyoruz. Bu dönemde bebeğin dil gelişimi tamamlanır. Anlık düşünce görülür. Mesela bir anda çocuk annesine anne ben nasıl doğdum nereden geldim gibi sorular sorabilir. Bu dönemde değer yargıları yoktur. Küfür etmek, hırsızlık yapmak, yalan söylemek gibi kavramların kötü olduğunu anlayamaz. Sebep sonuç arasındaki ilişkiyi kuramaz. Mesela bir gün önce keşke kuşlar ölse diye düşünür ertesi gün televizyonda kuşların öldüğünü görünce acaba benim yüzümden mi oldu der. Mecazı anlayamaz, anne benim ağır başlı bebeğim dediğinde benim başım ağüır değil ki diye düşünür.

7 ve 11 yaşları arasında somut işlemler dönemi görülür. Bebek bu dönemde maddenin korunumu kavramını öğrenir. Daha önceden mesela aynı iki hamurun biri yuvarlakken birisini uzattığımızda uzun olan hamurun daha büyük olduğunu düşünüyordu. Aynı miktarda iki kap suyun birisi yuvarlak kapta diğeri uzun kapta ike uzun kaptaki suyun daha çok olduğunu düşünüyordu. Bu dönemde bu kavramları öğdenir. Tersine çevirebililiği öğrenir. Daha önce 8-3=5 ve 5+3=8 gibi tersine çevirilebilen işlemleri anlayamayan çocuk bu dönemde bu işlemleri yapabilmeye başlar. İlk öğrendiği korunum sayı korunumudur.

11 yaşın üstündeki döneme de soyut ,işlemler dönemi denir. Bu dönemde çocuk sayut varlıkları kavramaya başlar. Ölüm, gerçeklik, ahlak kavramlarını öğrenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.