Yeni doğan bebek

Yeni doğmuş bebekte sindirim sistemi ile ilgili sendromlar

Hipoeksitabl bebek sendromu.
Bebek genelde hep sakindir gözleri açık, solunumu düzenlidir; uzuvlarında pek hareket görülmez; genellikle emme yeteneği gelişmemiştir ve otomatik yürüme refleksi yoktur; ağlaması cılızdır, soluksuz kalma tehlikesi vardır. Bu durum çoğunlukla bebeğin solunumunun zarar gördüğü doğumlardan sonra ya da ağır sarılık olaylarında ortaya çıkar.

Hiperkinetik bebek sendromu.
Bebek fazlasıyla hareketlidir, refleksleri canlıdır; sık sık titremeler ve kas kasılmaları geçirir. Düşük ağırlıklı bebeklerde ya da oksijensiz kalmış olan bebeklerde görülen bir durumdur bu. Genellikle düzelir.
Hipertonik bebek sendromu.
Bebeğin kas gerginliği fazladır: Hekimin yaptırdığı hareketlere aşırı esnek bir direnç gösterir ya da hareketlendirmeye son derece yaklaşık bir dirençle yanıt verir (yani uzuvlarına veriler durumu aynen korur). Bu ikincisi daha ciddi bir durumdur: Merkezi sinir sisteminde ağır bir rahatsızlığın kesin belirtisidir.
Hipotonik bebek sendromu.
Hipoeksitabl ile karıştırılabilir. Aradaki fark şudur: Burada yalnızca kas gerginliğinde bir azalma söz konusudur. Rahatça soluk almaktadır. Nedenler çeşitlidir ve bunlar çoğu zaman doğumsal hastalıklarda kromozom anormallikleri, kas hastalıkları aranmalıdır. Tedaviden alınacak sonuçlar da hastalığın nedenine sıkı sıkıya bağlıdır.
Hemisendrom.
Bedenin iki yanı arasında verilen uyarılara tepkide bakışımsızlık görülür ve bu durum hemiplejiye (bedenin yarısının felce uğraması) kadar varabilir. Oldukça seyrek rastlanır.
Konvülsif sendrom.
Çeşitli nedenleri vardır. Doğumdan hemen sonra bebek sara nöbetlerine benzer nöbetler geçirir; yani kas grupları ritmik kasılmalar gösterir; bebek bu sırada soluksuz kalır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.