Yeni doğan bebek

Yeni Doğan Bebeklerde Epilepsi Hastalığı

bebeklerde epilepsi

Epilepsi hastalığı genellikle 0 -1 yaş aralığındaki yeni doğan bebeklerde görülüyor. Bebeklerin bazılarında epilepsi rahatsızlığının neden olduğu çok fazla bilinemezken çoğu alkol ve sigara kullanan annelerin bebeklerinde göründüğü biliniyor. Peki, epilepsi hastalığı nasıl bir hastalıktır? Bebeklerde epilepsi hastalığı nasıl anlaşılabilir?

epilepsi nedenleri

Epilepsi hastalığı bebeklerde teşhis edildiğinde ebeveynleri epeyce huzursuz eden bir rahatsızlıktır. Sara hastalığı olarak da bilinen bu hastalık, beyin üzerindeki sinir hücrelerinden dolayı kaynaklanan nörolojik bir bozukluk ve kısa süreli bayılmalarla gelişmektedir. Beyindeki elektrik sinyalleri bozukluğu da denilebilir. Ülkemizde görülme oranı çok fazla olmasa da bazı bebekler epilepsili olarak doğmaktadır. Epilepsi hastalığı bebeklerde büyüklerde görüldüğü gibi bayılma ve ağızdan köpük gelme şeklinde görülmemektedir.
Bebeklerde Epilepsi Belirtileri
Bebeklerde büyüklere göre değişik bir şekle giren epilepsi hastalığı kolay teşhis edilebilen bir hastalıktır. Ebeveynler tarafından görülen belirtiler doktora iletildiğinde beynin görüntülenmesi ile teşhis hemen konulabilir. Genellikle bebeklerde görülen epilepsi rahatsızlığı için ilaç kullanılması gerekmektedir. Bebeklerde epilepsi belirtileri nelerdir?
•    Ani sıçrama ve istemsiz bir şekilde kollar, bacaklar ve başın hareket etmesi
•    Gözlerin sabit bir şekilde aynı noktaya bakması ve bu noktada bir dakika kadar kalması
•    Arada bir uyuyormuş gibi dalma fakat sese tepki verebilme
•    Sık sık gece uykusundan uyanma ve uykuya dalmada zorluk
•    Bebeğin aniden başının öne veya arkaya düşmesi
•    Bebekte elektrik çarpmasına benzer sıçramalar
Bebekte Epilepsi Neden Olur?
Aslında bebeklerde epilepsinin neden görüldüğü bilinmemektedir. Bazı bebeklerde genetik kökenli de olabilen epilepsi tedavisinde doktor bebeğin ailesinde epilepsi veya bir beyin hastalığı olmadığını mutlaka incelemelidir. Bebek epilepsi krizine girdiğinde kesinlikle sallanmamalı, su ile temas ettirilmemeli, başının altına bir yastık konulmalı ve acil bir şekilde doktora götürülmelidir.
Bebekte eğer aileden gelen genetik bir oluşum görülmüyorsa o zaman beyin oluşumundaki yapısal bozukluklara, kromozom anomalilerine, beyin kanamalarına, bebeğin beyninin oksijensiz kalıp kalmadığına, kafa travması olup olmadığına, beyin tümörünün olup olmadığına ve epilepsiye neden olabilecek menenjit gibi bir rahatsızlığının olup olmadığına bakılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.