Yeni doğan bebek

Yeni doğan bebeğin deri görünümü ve deri özellikleri

Bebeğin derisi, doğduğunda beyazımsı, dokununca ele yağlı gibi gelen kremsi bir madde ile kaplıdır: Bu maddeye “vernix caseosa” adı verilir. Bu sıvı, dölütün derisinin yağ bezlerince, korunması amacıyla salgılanır. Sıvının miktarı bebekten bebeğe çok değişir. Sıvı doğumdan sonra çabucak ortadan kaybolur. Vernix caseosa, erken doğan (prematüre) çocuklarda boldur, rengi beyazımsıdır; geç doğanlarda (postmatüre) ya da son (plasenta) yetersizliği olanlardaysa çok azdır ve yeşilimsi ya da sarımtırak renktedir (mekonyumla boyanmıştır). Normal bir yeni doğanın cildi inceciktir, rengi pembedir, dokunduğunuzda elinize kadife gibi yumuşacık gelir. Özellikle erken doğan çocuklarda alın, sırt ve uzuvlar, kısa, incecik tüylerle kaplı olabilir (dölüt tüyleri).

Zamanında doğan çocuklardan esmer olanların tüyleri daha boldur. Yeni doğanın başında görülen saçların bir bölümü daha sonraki haftalarda dökülür. Çocuk büyüdükçe saçlarının rengi de genellikle değişir. Çocuğun derisi üzerinde içleri açık renk bir sıvı ile dolu ufak döküntüler olursa, annenin kaygılanmasına gerek yoktur; bunlar çok kısa bir sürede kendiliğinden kaybolacaklardır. Yeni doğanın derisindeki bir başka özellik de yüzde, en çok da burunda ve yanaklarda görülen minik sarı beneklerdir; bunlar yağ bezleridir ve döküntülerle karıştırılmamalıdır. Bu benekler, kimi zaman yüzün bütün cildine yayılır ve ona neredeyse pürtüklü bir görünüm verir.
Derinin rengi ve sertliği de yaşamın ilk gününden sonra değişir. Renk daha ilk saatlerden başlayarak kızarır (bebek kızarıklığı). Bu kırmızı renk üçüncü günden sonra açılır. Kimi zaman kırmızılık çok şiddetli ve leke lekedir (lekeli kızarıklık). Kızarıklık genellikle derideki kılcal damarların genişlemesinden ve kanla dolmasından kaynaklanır. Cilt esnekliğini kaybeder ve biraz kurur. Üçüncü ve beşinci günler arasında özellikle el ve ayakların derisi soyulabilir. Bebek, ilk günlerde biraz kilo yitirir. Sıvı yitiminin belirtisi olan bütün bu olaylar, belli bir sınır çerçevesinde, doğaldır. Bebekler yaşamlarının ilk günlerinde, doğum tartılarına göre biraz zayıflarlar. Bu zayıflamanın nedeni, sıvı yitimidir. Ama bu kayıp fazlalaşırsa, hekime danışılmalıdır. Bu durumda fizyolojik yitimden (yani normal, beklenen kilo yitiminden) çok daha belirgin, aşırı bir kilo yitimi var demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.