Anne ve bebek

Ultrasonda Bebek

Hamileliğin en erken evrelerinde bile ultrasonla bakıldığında bebeğin duruş pozisyonu ve olup olmadığı görülmektedir. Eski zamanlara nazaran bu günün kadınlarının çok şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Doktorlar tarafından yapılmakta olan ultrason muayeneleri bebeğin sağlıklı olup olmadığını, kaçıncı ayda olduğunun hesaplamasını ve ne zaman doğacağının tahmini hesaplamasının yapılmasını sağlamaktadır.

Ultrason çekildiği zaman anne karnındaki bebeğin 5 – 6 haftalarında bebeğin varlığı görülebilmektedir. Ultrasonda bu süre zarfında görülen ne kadar da gebelik kesesi olsa da, bebeğin varlığı da bazı annelerde görülebilir. Gebeliğin 8. Haftası dolduğunda bebeğin hareketleri tamamen görülebilir.

Aylara Göre Anne Karnındaki Bebeğin Ultrason Görüntüsü

Bebekler amniyotik bir sıvının içinde ve bu sıvının olduğu bir kesede büyürler. Öncelikli olarak, ağzı, iç kulakları, gözleri, sindirim sistemleri ve beyni gelişmeye başlar. Birinci ay süreci anne rahmine bebeğin yerleşme sürecini belirlemektedir.

  1. Ay: Bu ayda bebeğin kulakları nokta şeklinde ve burnu ile gözleri oluşmuş vaziyettedir. Kolları ve bacakları birinci ayda şekillenmeye başlar. Yaklaşık olarak 5 milimetre büyüklüğünde olur. Damarsal bağlantıları gelişmeye başlayan bebeğin sinir sistemi de gelişmeye başlar. Bebekler anne karnında birinci ayda 12 milimetreye kadar büyüyebilir.

2.Ay: Sinir sistemi, böbrek ve kalbin gelişimi başlar. İki aylığı doldurmaya yakın bebeğin kalbi ortalama olarak 150 kez atar. Beyin ile omurilik bağlantısı oluşan bebeğin hipofiz bezi de şekillenir. Organ gelişiminin başladığı bu devre bebek için önemlidir.

3.Ay: Bebek bu ay içinde yutmaya ve tekme atmaya başlayabilir. Hareketleri anne karnının dışından görülebilir. Erkek veya dişi olduğu da ultrason tarafından görülebilir. Bebeğin boyu bu ayda 6 santime kadar ulaşabilir.

4.Ay: Bebek bu ayda hıçkırabilir ve dakikada ortalama 130 kalp atışı vardır. Bebeğin böbreklerinin tamamen çalışmaya başladığı bu ayda görülebilir. Artık tüm organları yaşamsal açıdan oluşum sağlamıştır.

5.Ay: İstediğinde çok fazla tekme atabilir ve anne karnında dönebilir. Duygusal gelişimi başlamış ve görme, duyma, dokunma ve koku alma gibi duyuları artık gelişmiştir.

6.Ay: El ve ayak parmakları gelişmiş ve boy ölçüsü 30 santim civarında olmuştur. Bu ayda bebekler anne karnında 900 gram civarında olabilir.

7.Ay: Uyuma ve uyanma zamanları anne tarafından anlaşılabilir. Bebek baş parmağını emebilir ve akciğerleri gaz değişimini sağlamak için yeterli miktarda gelişmiştir. Bu ayda bazı bebeklerin doğduğu ve yaşadığı görülebilir. Bebeğin boyu yaklaşık olarak 34 – 40 santim civarı büyüyebilir.

8.Ay: Bebek dışarıdan gelen sesleri duyabilir, daha güçlü tekmeler atabilir ve kemikleri sertleşmesini tamamlar. Bağışıklık sistemi de bu arada gelişir.

9.Ay: Bebeğin doğum ayı olan dokuzuncu ayda bebek artık doğmaya hazırdır. Tırnakları oluşmuş ve uyku ve uyanıklık dönemini kendine göre ayarlar hale gelmiştir. Bebekler doğuma yakın olan bu zamanda hareket edecek yerleri kalmadığından biraz hareketsizleşebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.