Bebek Gelişimi

Hareket Etmesini Gerektiren Oyunlar

Bebekler, bedenlerini hareket ettirerek oynadıkları oyunlara bayılırlar. Bu tür oyunlar onların gelişmeleri ve güçlenmeleri için çok önemlidir, üstelik hareketli bebekler daha az huysuzluk yapar ve daha kolay uyurlar. Bebeğinizin kendi kendine hareket ederek oynaması dış dünyayı kavramasına ve etrafta olup biteni algılamasına yardımcı olur. Bebeğinizin hareket kabiliyeti ne kadar gelişirse kendine olan güveni de o kadar artar.

Oyun alanı yaratın: Bebeğinizin yuvarlanacağı, koşacağı ve emekleyeceği uygun bir alan hazırlayın. Kitabın 14. Bölüm’ü bebeğinize güvenli bir oyun ortamı hazırlarken yapmanız gerekenler konusunda size yardımcı olacaktır.

Uygun giysiler giydirin: Oyun oynarken üzerindeki kıyafetlerin bebeğinizin hareketlerini kısıtlamadığından emin olun. Kollarını ve bacaklarını kolayca hareket ettirebileceği bol ve rahat kıyafetleri tercih edin.

Oyun oynamak isteyip istemediğini anlayın:

Bebeğiniz oyun oynamak istediğini size çeşitli şekillerde belli eder, size doğru emekleyebilir veya çıngırağını sallayarak gürültü yapabilir. Bunları öğrenin ve bebeğiniz istediğinde onunla oynamaya hazır olun.

Onu, zorlayın: Bebeğinizin en sevdiği oyuncağın’ onun hemen ulaşamayacağı bir yere bırakın. Böylelikle, yaşının imkan verdiği biçimlerde uzanarak, yuvarlanarak veya emekleyerek oyuncağına ulaşmaya çalışacaktır.

Onu oyuncaklarının ortasına oturtun:

Oyuncaklarını daire şeklinde bebeğinizin etrafına yerleştirin. Bu oyuncaklara farklı yönlerden ulaşmaya çalışarak, sürüklenebilmesi ve nihayetinde emekleyebilmesi için ihtiyacı olan kasları gelişecektir.

Karnının üzerine yatırın: Daha güvenli olduğu için bebekler genellikle sırtüstü yatırılırlar. Ama arada sırada karınlarının üzerinde yatmaları da gereklidir, çünkü bu pozisyon başlarını kaldırabilmelerine ve kol kaslarının gelişimine yardımcı olur. Doğumundan itibaren günde iki ya da üç defa birkaç dakikalığına onu karnının üzerinde yatırmaya çalışın.

Birlikte özgürce oynayın: Bebeğiniz onunla oynadığınızda çok mutlu olacaktır. Yere yatmaktan, yuvarlanmaktan, emeklemekten çekinmeyin, kısaca mümkün olabildiği kadar komiklik yapmaya çalışın. Yüzünüzü saklayıp açarak ce-e yapabilir, ona yumuşak bir top atabilir ve müzik eşliğinde dans edebilirsiniz.

Bebek yogası yapın: Yoga küçük çocuklar için ideal bir egzersizdir, çünkü onların bedensel gücünü ve hareket kabiliyetlerini geliştirir, içinde bulundukları mekanı daha iyi algılamalarını sağlar, aynı zamanda kolayca uyumalarına ve gevşemelerine yardımcı olur.

Yüzme kursuna yazdırın: Bebekler suyu çok sever, çünkü suyun içinde bedenlerini özgürce hareket ettirebilir, ayaklarını, kollarını istedikleri kadar oynatabilirler. İngiltere’de bazı yüzme kurslarına bir aylık bebekleri bile alıyorlar, ama birçoğu, yüzmeye başlamak için bebeğin en az üç aylık olmasını istiyor. Size yakın bir yüzme havuzunda bebekler için yüzme kursları olup olmadığını araştırabilirsiniz.

Hareket etmesini sağlayın: Oto koltuğunda, bebek arabasında veya bebek taşıyıcısında, kısaca onu hareketsiz kılabilecek herhangi bir yerde mümkün olduğunca az zaman geçirmesini sağlam.

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce