Bebek Gelişimi

Bebeğin normal kilo ve boy ölçüleri nelerdir?

Normal büyüme ve gelişim gösteren binlerce insan yavrusunun kilo, boy ve diğer ölçüleri tespit edilmiş ve bu ölçülerle normal birimler yani çocukların büyüme ve gelişimini takip edip, değerlendirebileceğimiz eğriler bulunmuştur.

Örneğin ortalama olarak 3.5 kilo, bir bebeğin normal doğum kilosu olarak kabul edilmiştir. 6 aylık bir çocuğun ortalama normal kilosu, doğum kilosunun iki misli, yani 77.5 kilo olmalıdır.

12 aylık bir çocuğun ortalama normal kilosu, doğum kilosunun üç misli, yani 1O kilo olmalıdır.

24 aylık bir çocuğun ortalama normal kilosu ise, doğum kilosunun üç buçuk misli, yani ortalama 12.5 kilo olmalıdır.

ÇOCUGUN BESLENME DURUMUNU BELiRLEYEN KOL ÇEVRESİ METODU NASIL UYGULANlR VE DEGERLENDİRİLİR?

Bir çocuğun şişman veya zayıf olduğunu ölçmek için çok basit bir metot daha vardır. O da kol çevresinin ölçülmesidir.

Kol çevresi, omuzla dirsek çıkıntısının, orta yerine tesadüf eden yerden ve genellikle sol koldan ölçülür.

Normal ve sağlıklı bir yeni doğmuş bebeğin, kol çevresi 10.5 cm.dir. Bir yaşına kadar dik bir şekilde yükselip 16 cm. ye kadar çıkar.

Bir yaşından beş yaşına kadar ise, çok az bir artma gösterip, sadece 17 cm. olur.

Bir çocuğa bu grafik ve eğri ile, normal beslenmiş veya normal kiloda diyebilmemiz için, kol çevresinin, grafikte görülen bu eğrinin tam üzerinde veya yakınında olması gereklidir.

Bu normal ölçünün alt hududu ise, 14 cm’dir. Yani bir yaş ile beş yaş arasındaki bir çocuğun kol çevresi 14 cm’nin altında olursa; o çocukta kesin beslenme problemi var demektir.

Kol çevresini ölçerek, çocukların beslenme, şişmanlık ve zayıflıkları hakkında ancak ortalama bir fikir edinilebilir.

Bu metot, kilo ve boy grafikleri kadar kesin olmamakla beraber, köylerde ve imkanların az olduğu yerlerde rahatlıkla kullanılabilir.

ÇOCUKLARlN BÜYÜME VE GELiŞMELERİ İNCELENİRKEN GÖZ ÖNÜNDE TUTULACAK BAZI ÖZELLİKLER

  1. Bir çocuğun kilosu, grafiklerimize göre, normalin üst hududunda veya daha faz1a olup da, boyu yüzde elli civarında ise, bu çocuk şişman yani aşırı kilolu olarak nitelendirilir.
  2. Bir çocuğun kilosu ve boyu birlikte, normalin üst hududunda veya daha fazla ise, bu çocuk iri yapılı olarak nitelendirilir.
  3. Bir çocuğun kilosu yüzde elli civarında olup, boyu normalin alt hududunda veya daha az olursa, bu çocuk kısa boylu olarak nitelendirilir.
  4. Bir çocuğun boyu yüzde elli civarında olup, kilosu normalin alt hududunda veya daha az olursa, bu çocuk zayıf veya (malnurished) eksik beslenmiş olarak nitelendirilir.
  5. Bir çocuğun boyu ve kilosu birlikte, normalin alt hududunda veya daha az olursa, ufak yapılı, minyon olarak nitelendirilir.

2  ve 5 numaralı paragraflarda iri ve ufak çocuk olarak nitelendirilen durumlarda çocuğun aşırı veya eksik beslenmesi tetkik edilirken aileden geçen kalıtım durumu da göz önünde tutulmalıdır.

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce