Çocuk bakımı

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Oyun çocuğunuz büyürken ailede özellikle anneannelerde büyük bir sabırsızlık başlar acaba tuvalet eğitimi vereceğiz diye bunun tuvalet eğitiminin ne zaman olduğu değil ne zaman olduğu daha önemlidir. Çocuğun hazır olması ve her çocukta bu olayın tamamen farklı olabileceği unutulmamalıdır. Klasik olarak erkek çocuklar kız çocuklardan daha geç hızlı yürürler ve daha geç tuvalet eğitimi alırlar.

Çocuğunuz hazır olduğunu nasıl değerlendirirsiniz bu konuda 3 kriter var biri mesane kontrolü ikincisi gelişim aşaması üçüncüsü duygusal olarak hazır olması. Mesane kontrolü genellikle 18–30 ay arasında gelişir. Çocukların mesanelerini ve bağırsaklarını kontrol edip edemedikleri nasıl anlaşılır örneğin bebeğiniz ya da oyun çocuğunuz diyelim 2 saatten fazla kuru kalabiliyorsa öğlen uykusundan kuru uyanabiliyorsa mesane kontrolü gelişiyor demektir. Aynı zamanda kakaları düzenli hale geldiyse artık tahmin edebiliyorsanız ne zaman olduğunu yine bağırsak kontrolü de gelişiyor demektir. Gelişim aşaması olarak hazır olma çocuğun kendi derdini anlatabilmesi anlamına gelir. Ve basit birkaç komutu anlayabilmesi anlamına gelir. Aynı zamanda çocuğun banyoya gidebilmesi kendi üstünü çıkarabilmesi gerekir. Duygusal olarak hazır olması ise bebeğin bezini kirlettiği zaman rahatsız olması aynı zamanda tuvalete gitmek istemesi tuvaletini yapmaktan korkmamasıdır. Bazen korkular zaman içinde de çıkar eğitime başlaması ve daha sonraki çünkü bu konuda çok duyarlı olmak gerekiyor. Ne zaman tuvalet eğitimini yapmayalım evde çok stresli bir durum varsa tuvalet eğitimini ertelemek daha doğrudur.

Örneğin taşınma ailede ölüm boşanma gibi travma tik bir olay. Aynı zamanda doğum varsa başka bir kardeş gelecekse bu dönemde tuvalet eğitimini yapmak hiç doğru değil. Tuvalet eğitimine başladığımız zaman hem sizin hem çocuğunuzun fiziksel olarak hazır olması gerekiyor aynı zamanda bol zamanımızın olduğu bir dönem olması gerekiyor genellikle 3-6 haftalık bir süre ayırmamız gerekiyor. Ve çocuktan çocuğa bu değişiyor. Bazı çocuklar 2,5-3 hafta da hazır olurken bazı çocuklarda da 6 hafta sürebiliyor. Tuvalet eğitimini aşamalardan oluşturuyoruz. Birinci aşama yalnızca tuvalete ısınma çocuğun genelde tuvalete rahat girip çıkabilmesinden oluşuyor. İkinci aşama ise oturak ve yardımcı oyuncak seçimi. Çocuğun oturak seçimine katılması aynı zamanda bu konuda bize yardımcı olacak yani çocuk gibi tuvalete oturtturabileceğimiz yardımcı bir oyuncak seçiminde de fayda var. Çünkü o da çocuklar için çok etkili olabiliyor. Üçüncü aşamamız çocuğu tuvalete kıyafetle oturtmak bu dönemde tuvaletini yapmasını da hiç beklemiyoruz. Tuvalete kıyafetle oturtuyoruz ve elinde oyuncaklarla oynuyor. Dördüncü aşamada bezini de çıkartıyoruz ama yine de tuvalete oturtup tuvaletini yapmasını beklemiyoruz. Beşinci aşamada ise çocuğun tuvalete kaka yapması. İdrar den önce kakayla başlıyoruz çünkü çok daha kolay oluyor çocukların buna alışması ve ona alıştıktan sonra tuvalete çiş yapmaları daha kolay oluyor. İlk defansı oldukça zor çocuklar çok zorlanabiliyorlar. Anne babaların bunda duyarlı olması gerekiyor ve asla zorlamaması gerekiyor. Altıncı aşamamız tuvalete çiş yapabilmesi. Ve bunlar tamamlandıktan sonra yedinci aşamaya geçebiliyoruz. Yani bezi atıp evde külotla dolaşabiliyor çocuğumuz bu aşamada oldukça fazla takdire ihtiyacı oluyor genellikle çocukların bunun kutlanması gerekiyor Yine dışarı çıkarken bez takılıp evde normal külot giymeye de alışabiliyorlar bu bir süreç zaten birkaç gün içinde bazen 1-2 hafta içinde de buna da gerek kalmıyor bu dönemde ufak tefek kazalar olabiliyor buna hazırlıklı olması gerekiyor ailelerin gece eğitimi ise genellikle gündüz eğitiminden daha sonra oluyor. Arada 6 ay gibi bir süreç olabilir çocuğun bütün gece kuru kalkmasını bekliyoruz gece eğitimi başlamadan önce ancak gece altına kaçırmakta 5 yaşına kadar normal kabul ettiğimiz ve tedavi önermediğimiz bir olay.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.