Bebek sağlığı

Çocuklarda iplik kurdu

Oksiyür iplik şeklinde, hareketli bir bağırsak parazitidir.  Parazitlerin erkekleri 26 mm, dişileri 812 mm uzunluğundadır. Parazit başının her iki tarafında bulunan kıskaçlarıyla bağırsağın iç yüzeyine yapışırlar. Döllenmiş dişiler ince bağırsaktan aşağıya inerek, anüsten (büyük abdest yeri) dışarı çıkarlar. Bu arada yumurtalarını bu bölgeye bırakırlar. Bu yumurtalardan 68 saat içinde parazitler gelişir. Bir döllenmiş dişi iplik kurdu 12 binden fazla yumurta bırakır. Dişilerin hayatları 37 93 gündür. İplik kurdunun bağırsaklara girmesi, anüse kirli el ve tırnakların sürülmesiyle olur.

İplik kurdu parazitinin başkalarına bulaşması, hastalıklı anüs bölgesine sürülen ellerin ve tırnakların iyice temizlenmemesiyle olur. Pis kalan el ve tırnaklar, parazit yumurtalarını eşyalara taşırlar. Gıda maddelerini elle temizlemeden yiyenler, hastalığa yakalanmış olurlar. Ayrıca tırnak yiyen çocuklara da bu hastalık kolay bulaşır. İplik kurdu parazitinin en önemli belirtisi, büyük abdest yerinin çok kaşınmasıdır. Kaşıntı çocukları huysuz eder. Bu çocuklar sinirli olurlar. Hastalığın tedavisinde piperazin (kontil) ilacı kullanılabilir. Korunmak için yemekten evvel ve büyük abdestten sonra, eller bol sabunlu su ile yıkanmalı, tırnaklar kısa kesilmelidir. Büyük abdest bölgesi, yine bol su ile temizlenmelidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.