Çocuk bakımı

Çocuklarda Faranjit Hastalığı

Çocuklarda beta streptokok faranjiti şu mevsimde çok sık gördüğümüz bir hastalık kış mevsiminde streptokok faranjiti okul çocuklarının hastalığı artık beta diye biliyor pek çok kişi 3 ile 12 yaş arası oldukça sık görülüyor. Bebeklerde pek sık olmuyor çünkü bebeklerde beta mikrobunun oluşabileceği reseptörler yok ama bu görmediğimiz anlamına gelmiyor tek tük bebeklerde de betaya bağlı farenjit görebiliyoruz.

Boğaz ağrılarının yüzde 5 ile 10 beta faranjiti yalnız okullarda bir başladığı zaman oldukça bulaşıcı bir anda yayıldığını görüyoruz. Kuluçka dönemi genelde 2 ile 5 gün ve kuluçka döneminde olan çocuklarda hastalığı bulaştırabiliyorlar ve genellikle okullarda bu şekilde zaten yayılıyor bu hastalık . Bulguları genellikle çok halsizlik boğaz ağrısı ve aniden yükselen ateş ancak kusmada olabiliyor karın ağrısıda olabiliyor bazı çocuklarda boğaz ağrısı hiç gözükmeden sadece kusma ve karın ağrısı olarak ta seyredebiliyor baş ağrısı da oldukça sık görülen bir bulgu beta faranjitinde muayenede ki belirtiler ve klinik tablo aynı zamanda boğaz testleriyle birleştiği zaman bakteri enfeksiyonunu ayırmamızı sağlıyor.

Beta faranjiti olan bir çocuğun boğazında neler görüyoruz üst damağında minik noktacıklar görüyoruz boğazında ve bademciklerinde kırmızılık bademciklerinde şişme ve boynunda bezeler görüyoruz anı zamanda boğaz testi ve kültürüyle tanıyı kesinleştiriyoruz. Beta faranjitinin tedavisi antibiyotiklerdir en çok Pelecilin grubu antibiyotiklerdir alerjisi olan çocuklarda başka antibiyotikler kullanılabilir . Tedavi hem semptomların daha kısa sürmesini sağlar hemde streptokoka bağlı eklem romatizmasını önler .Unutulmamalıdır ki kızılında etkeni aynı zamanda aynı beta streptokok enfeksiyonudur bazı direnci daha az olan çocuklarda kızıl olarak seyredebilir yani bir çocukta kızıl varken evde başka bir çocukta streptokok faranjiti olabilir. Evde streptokok faranjiti teşhis edildiği zaman bulaştırmamaya çok dikkat etmek gerekir bunun içinde el yıkama mümkün olduğunca hasta kişilerin birbirini öpmemesi gerekir antibiyotikler 24 saat sonra bulaşmayı önleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.