Bebek Gelişimi

Çocuklar ve Teknoloji

Televizyon ülkemizde en sık kullanılan teknolojik araçlardan biridir. Birçok ülkede sosyal gelişimi olumsuz yönde etkileyebildiği düşüncesiyle bu konuda yayınlar, çalışmalar ve araştırmalar yapılmakta; televizyon karşısında geçirilen zamanı düşürmeye yarayacak çözümler ve yöntemler ortaya konulmaktadır. Günümüzde, film ve dizilerin yayını öncesinde hangi yaş gurubu için uygun olduğu belirtilmektedir. Televizyonla ilgili en uygun yaklaşım ebeveynlerin evde televizyon izleme süresini kısıtlamaları olacaktır. Çocukların büyüklerini örnek aldığı unutulmamalıdır.

Yaşamın ilk üç-dört yılı çocukların duygusal, dil ve motor gelişiminin çok hızlı olduğu bir dönemdir. Bu gelişimlerinin temelinde, ebeveynler ve yakın çevreden alınan aktif uyaranlar rol oynar. Çocukların duygusal ve sosyal açıdan cansız bir uyaranla karşı karşıya kalmasının; sözlerine, gülmesine, konuşmasına ve mimiklerine karşılık alamamasının yeteneklerinin gelişmesine engel olacağı düşünülmektedir.

Çocuklar ve Televizyon

Televizyon karşısında bırakılan üç yaştan küçük çocukların, sosyal gelişim, duygusal etkileşim ve karşılık verme gibi yeteneklerinde yeterli gelişim gösteremedikleri tespit edilmiştir. Bundan dolayı da agulama, ses çıkarma, anlamlı jest ve mimikler yapma, heceleme, tümce kurabilme için gerekli olan fonksiyonların gelişiminde gecikmeler veya yetersizlikler görülebilir. Böyle yetişen bebeklerin, insanlarla ilgilenme, onlara yakınlık gösterme, kendi yaşıtlarına ilgi ve çevreyle iletişim kurma konusunda sorun yaşadığı ve sosyal ortamlara uyum zorlukları çektikleri, konuşmalarında zorlandıkları görülür.

Bu nedenlerden dolayı ilk iki yaş döneminde hiç televizyon izletil-memesi önerilmektedir. İki yaşından sonra ise günde 1 saati geçmemek üzere eğitici olarak hazırlanmış programlar, ebeveynlerle birlikte izlenebilir.

3 yaş sonrasında, sosyal gelişiminde aşama kaydetmiş çocukların, televizyondan olumlu yönde etkilenmeleri sağlanabilir. Ancak, bu yaş döneminde de kısıtlama olmaksızın televizyon başında zaman geçiren çocuklarda aynı sosyal sıkıntılar baş gösterebilir. Yatkınlığı olan çocukların kilo sorunlarının temelleri bu yaş döneminde, televizyon ve bilgisayar karşısında geçirdiği uzun saatler sonucunda atılır. Özellikle bakıcılara bırakılan bazı çocukların televizyon başında bu şekilde zaman geçirmelerine ve beslenmelerine çok sık rastlanılmaktadır. Bu konunun ebeveynler tarafından mutlaka denetlenmesi gerekmektedir.

Küçük yaş grubu çocuklarda somut düşünme ağırlıklıdır. Soyut düşünmeyi bilemedikleri için izlediklerini gerçek olarak algılarlar. Şiddet içerikli filmler bilinçaltına yerleşebilir ve seyrettiği veya izlediklerini size yansıtmaya çalışabilir. Örnek olarak, örümcek adam ve Süpermen filmlerinden sonra balkondan atlamaya kalkışan çocukların sayısı az değildir. Başkasına zarar vermek çocuğun anlayabileceği bir kavram olmadığından, izleyeceği şiddet veya abartı içerikli filmler istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir.

Bazen de film içerikleri çocukların uyku düzenlerinde bozulmaya, korku ve endişe gelişmesine yol açabilmektedir.

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 18 Ağustos 2017 20:40

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce