Çocuk hastalıkları

Bebekte hastalık belirtileri

Acil bir durumda, derhal tıbbi yardım istemelisiniz. Yani, bebeğinizin bilinci kapalı ise ya da soluk almakta zorlanıyorsa. havale geçiriyorsa, alışılmışın dışında bir uyku hali sergiliyorsa, rengi mor ya da çok solgunsa ve anormal derecede güçsüzse mutlaka yardım isteyin. Ancak, doktoru arayıp aramamakta kararsız kaldığınız başka durumlar da olabilir. Acilen yardım istemeyi gerektiren diğer belirtilerden bazıları şunlardır: Yüksek ya da çok düşük ateş 38’C’nin üstünde ya da 35 C’nin altında (makattan ölçüm), uzun süreli ishal (altı saatten fazla). kusma, iştahsızlık, halsizlik, bebeğin ağrısı olabileceğine işaret eden uzun süreli ağlamalar belli başlı uyarıcı belirtilerdir. Doktorunuz, bebeğinizin hastalık belirtileri hakkında kaydedilen gözlemleri değerlendirecektir.

BEBEĞINIZIN HASTA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ Doktorunuz ancak ender durumlarda evinize geleceği için. muayenehane ya da hastaneye gitmeniz gerektiğinde, bebeğinizin durumu hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi götürmeye hazırlıklı olun Bunlar, bebeğinizde yukarıda sayılan belirtilerin görülüp görülmediği ya da ne zaman görüldüğü türünde bilgiler olmalı. Belirtilerin bir arada görülmesi, tek tek ortaya çıkmalarından daha ciddidir.
Bebeğinizin hasta olduğundan kuşkulandığınız zaman yapacağınız temel kontrol, bebeğin ateşini ölçmektir. Bebekler için normal vücut ısısı 37′ C’dir. Bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaştığı sırada ateş yükselirken, ciddi bir düşüş ise hipotermi belirtisidir.
Ateş durumunda değişiklikler olabileceğinden. birkaç kez ölçmekte yarar vardır. Bebeğinizin ateşini ağızdan ölçmeyin. çünkü termometreyi ısırıp, camı kırabilir ve cıva çok zehirlidir. Birçok aile koltuk altı yöntemini tercih etmekte ise de, en hassas ölçüm makattan yapılandır. En az güvenilir olanı ise, alın bantları kullanmaktır.

BEBEĞIN NABZI
Hastalık sırasında doktor tarafından salık verilmedikçe, anne babanın bebeğin nabzını saymasına genellikle gerek yoktur.
Küçük bir bebeğin dakikada 100 ile 160 vuruş arasındaki normal nabız hızı oldukça yüksektir. Bir yaşındaki çocuğun nabzı dakikada 100120 vuruşa iner. Bebeğin nabzını, el ayanızı göğsüne, sol memesinin yanına koyarak sayabilirsiniz. Bilekten ya da dirsek içinden de nabız sayımı yapılabilir.

NABIZ SAYIMI
15 saniye içindeki kalp atışlarını sayın, dakikalık atış sayısını bulmak için bunu dörtle çarpın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.