bebegin gobek temizligi
Bebek bakımı

Bebekte Göbek Tırnak Kulak ve Burun Temizliği

bebegin gobek temizligiGöbek Kordonunun Bakımı

Bebeğiniz, doğumdan sonra bebek kordonunu bakımı yapılmış olarak size verilir. Bezini bağlarken, göbek kordonu bezin dışına gelmesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Böylece kordonun idrar ve kakasıyla temas etme riskini de azaltmış olursunuz.

Göbek kordonu ortalama 1 hafta-10 günlük sürede düşer, bazı bebeklerde ise iki haftaya kadar uzayabilir. Daha uzun sürerse doktora danışmakta yarar vardır. Kuruyan kordonların kopartılması önerilmemektedir; kendi kendine düşmesini bekleyin.

Göbek kordonu düşene kadar bebeğinizin vücudunu süngerle silebilirsiniz. Kordon düştükten sonra bebek yıkama küvetleri kullanılabilir.

Göbek kordonunda sulanma olursa, alkolle temizlenir. Kızarıklık olursa, kötü koku ya da akıntı görürseniz, mutlaka doktorunuza danışın. Bazen göbek kordonunda ya da kordon düştükten sonra göbek deliği bölgesinde kanama olabilir. Bu durumlarda da doktorunuza başvurmalısınız. Bazen doğumda destek yapılmasına rağmen, K vitamini yetersizliği olabilir ya da göbek granülomu oluşmuş olabilir. Bu bebeklerin doktor kontrollerinden geçmesi gerekmektedir.

tirnak temizligiTırnak Bakımı

Bebeklerin tırnak kesimi anne ve baba için heyecanlı bir deneyimdir. Çoğu anne ve baba bebeklerine zarar verme endişesiyle tırnaklara dokunmak istemezler. Aslında ölü dokulardan oluştuğu için tırnak kesimi acı vermeyecektir. Tırnakların kesilmesi, bebeğin kendi kendine verebileceği zararı önler. Yeni doğan bebek döneminden başlayarak bebeklerin uzamış tırnaklarıyla yüzünü ve gözünü çizmelerine çok sık rastlanılır. Bu nedenle bebeğin tırnağının uzadığı fark edilince mutlaka kesilmelidir.

Bebeklerin tırnağı yumuşaktır ve hızlı uzar. Uzadıkça kesmek ya da törpülemek gerekir. Özellikle el tırnakları çok hızlı uzadığı için sık sık kontrol etmek gerekir. Ayak tırnakları ise biraz daha yavaş uzar.

Bebekler için hazırlanmış özel bebek törpüleri ve makasları kullanılmalıdır. Bebeklerin tırnakları çok yumuşak olduğu için tırnakları kendi dişinizle de kesebilirsiniz. Bu işlemi, bebek uykuya eğilimliyken, sakinken ya da uyuyorken yapabilirsiniz. Bebek uyanıkken tek başına tırnak kesmeniz, alışana kadar zor olacaktır. Bu nedenle başlarda mutlaka yanınıza bir yardımcı alın. Tırnak kesilirken bir kişinin bebekle konuşması, oyun oynaması, şarkı söylemesi, hatta sadece yüzüne bakması bile işinizi kolaylaştırır. Bebek biraz daha büyüyünce eline vereceğiniz yeni bir oyuncak ilgisini başka yöne çekerek size yardımcı olacaktır.

Tırnağın etrafındaki dokunun kesilmesi bebeğe acı verir ve kanamalara neden olabilir. Doku hasarı önemli ölçüdeyse enfeksiyon riski de taşır. Bebeğin tırnağını keserken, bir elinizle ayağını ya da elini sabitlemeniz; hatta bu işlemi bir yardımcının yapması iyi olur. Bebekler ellerini ve ayaklarını çok çabuk çekebilirler; kontrol etmek zor olabilir. Tırnakları iyice bastırarak, alt dokudan ayrılıp belirginleşmelerini sağlayabilirsiniz. Tırnakları parmağınızın ucunun yaptığı eğime uygun olarak kesmeye çalışın. Bu şekilde doğal eğimini korur ve tırnakta sert, batıcı uçlar kalmaz.

Banyo sonrası, daha yumuşak olacağından tırnak kesmek için iyi bir zamanlamadır.

burun temizligiBurun temizliği

Erken dönemden itibaren burun tıkanıklıkları başlayabilir. Burunlarda olan mukuslar (tıkaçlar) temizlenmeli; bebeğin rahat emebilmesi ve ra­hat nefes alabilmesi sağlanmalıdır. Serum fizyolojik içerikli damlaları bebeğin başını bir yana çevirmek suretiyle burun deliklerine

niz. Çıkan mukus parçalarını bezle silebilir ya da pompalar sayesinde çekebilirsiniz. Damla sonrasında bebek öksürüp hapşırarak mukusla­rın kendiliğinden çıkmasını da sağlayabilir.

bebegin kulak bakimiKulak Temizliği

Bebeklerin kulak temizliği, sadece kulak halkalarının dışarıdan te­mizlenmesi ve eğer varsa akıntının alınmasıyla olur. Bebeklerde kulak kirlerinin oluşması normal bir olaydır. Kulak temizliği içeri herhangi bir cisim sokularak yapılmamalıdır.

Kulak çöpleri bebeklerin kulak zarlarının delinmesine yol açabilece­ği gibi, akıntının daha dibe itilmesine ve dış kulak yolunun tıkanması­na, hatta dış kulak yolunda zedelenme nedeniyle kanamaya yol aça­bilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.