Bebek Gelişimi

Bebeklerde kelime dağarcığı nasıl geliştirilir?

Aşağıdaki kolay ve hızlı uygulamaları yeni doğmuş bebeklerinize her gün uygulayarak, kelime dağarcıklarını geliştirebilir ve seslere daha erken tepki vermesini sağlayabilirsiniz.

 

Beraber okuma alıştırmaları yapın

Kesin olarak bilinen bir gerçek var ki, bebeklik dönemlerinde ailesi tarafından düzenli kitap okunan bebekler, bir yaşlarına geldiklerinde, diğerlerine göre hem daha çok kelime dağarcığına sahip oluyorlar, hem de daha erken konuşmaya başlıyorlar. Üstelik okunan kelimeleri şu anda anlamadıkları için sadece çocuk kitapları değil, kendi sevdiğiniz kitapları da okuyabilirsiniz. Çünkü burada asıl amaç okunanları anlaması değil, kelimeleri ve sesleri kelime dağarcığına yerleştirmesidir.

Onunla konuşmaya çalışın

Araştırmalara göre gündelik hayatlarında, bebeğiniz her ne kadar anlamıyor olsa bile, onunla konuşmanız, 3 yaşına geldiğinde kelimeleri daha doğru konuşmasına ve anlamsız cümleler kurmasına engel olmaktadır. Hatta konuşma, kitap okumaktan bir derece daha faydalı olmaktadır, çünkü kitap okurken istemiyor olsanız bile edebi bir dil takınmak zorundasınız, fakat günlük konuşmalarınız daha rahat ve anlaşılır olabilir. Chicago Hastanesi, Patoloji bölümünde yapılan bir araştırmaya göre, çocukların konuştuğu kelimelerin %90’ı, anne ve babalarını tekrar etmeye çalışırken öğrenilmiştir.

Şarkı ve de ninni söyleyin

Söylemiş olduğunuz ister ninni, isterseniz de tekerleme olsun, bebeğinizin kulağına kafiyeli bir şekilde giden her kelime ve cümleyi öğrenmesi daha kolay ve de unutması daha zor olacaktır, ayrıca bu yol yeni bir dil öğrenmenin bile en güzel yoludur. O yüzden bebeğinizin yabancı dillere yatkın olmasını ve biraz büyüdüğünde farklı diller öğrenmesini de istiyorsanız Türkçe ninni ve tekerlemeler haricinde, istediğiniz dilde ninni ve tekerlemeler de dinletmeniz tavsiye edilir.

Bebek taklidi yaparak konuşmayın

Yüzüne baktığınızda onu taklit etmemek her ne kadar biraz zor olsa da, bu konuşmasını engelleyen en önemli etkenlerden birisidir. Çünkü yukarıda da bahsedildiği gibi, bebekler öğrendikleri kelimenin %90’ını anne ve babasından almıştır, fakat siz kendi kelimelerinizi kullanmak yerine onu taklit ederseniz, bebeğinizde de herhangi bir ilerleme göremezsiniz ve işleri çok daha zora sokarsınız.

Dikkatini objelere yönlendirin

Evde, yolda ya da oyun parkında, parmağınızla ve konuşmalarınızla ona çeşitli nesneleri tanımlayın ve elinizden geldiğince tekrar etmesine çalışın. Örneğin kuş, çiçek, vazo, araba ya da top gibi. Önemli olan bebeğinizin her gün yeni bir şeyler öğrenmesi ve bu yaşlarda bunu oyun ile de yapmanız son derece kolay.

Komik sesler çıkartın

Günlük hayatınızda onunla tamamen normal bir şekilde konuşmak zorunda değilsiniz, çeşitli kelimeleri komik ve ilginç bir şekilde söylerseniz, kesinlikle ilgisini çekecek ve söylediklerinizi, geniş hayal dünyasında bir şeyler ile eşleştirmesine sebep olacaksınız. Böylece duyulan ve öğrenilen kelimelerin unutulması daha da zorlaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.