Bebek Gelişimi

Bebeklerde İşaret Dili

Uzman pedagoglara göre anne ve bebek arasında konuşmadan oluşan iletişim anne ve bebek arasında işaret dili olarak adlandırılabilir. Bebek zamanla annesinin kendisinden ne beklediğini öğrenerek yüz mimiklerinden bile istekleri çıkartabilirken, anne ise bebeğinin ağlamasından, ona sırtını dönmesinden veya ona doğru yürüyüp gelmesinden neler istediğini çıkartabilir. Fakat bu sistemde biraz dikkatli olmak bebeğin tüm tavırlarını işaret olarak algılamak annenin yanılmasına sebebiyet verebilir.

Bebeğin daha konuşmaya başlamadan çok küçük aylarda bile hatta doğar doğmaz ağlamaya başlaması, ağrım var, acıktım veya kimse benimle neden ilgilenmiyor ağlayışıdır. Hemen hemen günümüzde her seviyede anne bunu algılayarak bebeği ile ilgilenir. Bu da bir annenin bebeğinin göstermiş olduğu işaret diline karşılık vermek demektir.

Bebekler ortalama olarak altı aylarını bitirdiklerinde neredeyse işaret dili ile ebeveynlerini yönetmeye başlarlar. Kendileri ile güzel ilgilenildiği zaman, gülümseme, yaklaşma, parmakları ile bir şeyleri işaret etme, kucak isterken kollarını açma ve sevinçten el çırparak sevgilerini ilan etme hareketlerinde bulunurlar. Fakat bebekler kendileri ile ilgilenilmediğinde farklı tonlarda ağlayarak, kendilerini kucaktayken bile geriye doğru atarak, sevmedikleri ve istemedikleri ortamdaki kişilerden gözlerini kaçırarak, hayır anlamı ifade eden baş sallama işaretleriyle isteklerinin olmadığını belirterek işaret dili kullanabilirler.

Bebekler Üç Yaşına Geldiğinde

Bebekler çocukluk çağına girme süreçleri olan üç yaşlarına geldiklerinde işaret dillerini kullandıkları gibi buna ek olarak isteklerini konuşarak da göstermeye başlarlar. Fakat bazı bebekler bu yaşa gelmelerine rağmen çok fazla konuşamaz ve kendilerini ifade edemezler. Kendilerini ifade edemediklerinde ve işaret dilleri de anlaşılmadığında genellikle bu yapıdaki çocuklar hırçın hareketler göstererek ebeveynlerini rahatsız ederler.

Bu yaşta olup da çok fazla kendisini ifade edemeyen çocuklarla konuşmayı bir miktar sıklaştırmalı, mutlaka göz teması kurarak konuşmalı ve ağlamaya hırçın davranmaya başladıklarında ne istediklerini söyleyebilmeleri ve işaret dili ile anlatabilmeleri için mutlaka sonuna kadar sabretmelidir. Bu çocuklar için arkadaş bulmak ve kendi boylarında birisiyle oyun oynamasını ve konuşmasını sağlamak bu yaştaki çocuklar için oldukça yararlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.