Bebek bakımı

Bebeklerde Hıçkırık

Bebeklerde Hıçkırık

Yenidoğan bebeklerde oluşan hıçkırık genellikle ebeveynleri huzursuz eder. Bir rahatsızlık sebebiyle bebeklerinin hıçkırdığını zanneden ebeveynler telaşa kapılırlar. Bebeklerde hıçkırık genel olarak görülebilen bir refleks hareketedir. Bebeklerdeki hıçkırık bebeğin mide ve bağırsak kanallarının gelişmesine sebep olarak bebeğin büyümesini sağlar.

Bebekler genellikle beslenme sonrasında hıçkırır. Bebeğin hıçkırıklıkları bebeği rahatsız edecek durumda değilse o zaman bebeğin hıçkırığını kesmeye gerek yoktur. Fakat bazı zamanlarda bebeğin hıçkırıkları bebeği rahatsız edebilecek duruma gelebilir. O zaman bebeği gaz çıkarma pozisyonuna getirmek veya tekrardan emzirmek bebeğin hıçkırığının geçmesini sağlayabilir.

Bebeklerin Hava Yutması

Bebeklerin hıçkırması bazı zamanlarda fazla görülür. Bu hıçkırıklar genellikle bebeğin hava yutmasından dolayı oluşabilir. Bebeğin hava yutmasından dolayı bebekte gaz oluşumu da olduğu gibi hıçkırık da da sıklaşma görülebilir. Bu yüzden ilk olarak bebeğin hava yutmasını engellemektir. Bebeğin en büyük hava yutmasına sebep yalancı emzik olmaktadır. Yalancı emzik çok fazla hıçkırık olan ve gaz olan bebeklere ya kademeli olarak verilmeli veya hiçbir şekilde verilmemelidir.

Uzman doktorlar tarafından bebekte gaz oluşumu ve bebeğin hıçkırması kesinlikle bir sağlık sorunu olarak hesap edilmemektedir. Bebeklerde hıçkırık bebeğin bağırsak ve mide kanallarını genişlettiği gibi, akciğerlerinin de gelişmesini sağlamaktadır. Bebek hıçkırdıkça bağırsaklarındaki gazın gitmesine sebep olur ve tekrardan acıkarak emme isteği duyar. Bu davranış da bebeğin hızlı bir şekilde gelişmesine sebep olur.

Bebeklerde Reflü De Hıçkırık Sebebi Olabilir

Eğer bebek olması gerekenden çok fazla hıçkırıyor ve emdikten sonra ara ara veya sık bir şekilde emmiş olduğu sütün bir kısmını kusuyorsa o zaman bebekte reflü olduğundan şüphelenilebilir. Çünkü bebeklerde olan reflü hastalığı da bebeğin çok fazla hıçkırmasına sebep olabilir. Bebek hıçkırma esnasında ağlıyor ve huzursuzluk yapıyorsa o zaman uzman bir pediatri doktoruna bebeği götürmek uygun olacaktır.

Bebekte eğer reflü tespit edildi ise o zaman bebeğin gazı daha sık çıkartılmalı ve emziren anneler bebeğe gaz yapacak gıdalar yememeleri gerekir. Bebeği besleme esnasında bebeğin almış olduğu pozisyon da bebeğin reflü rahatsızlığı yüzünden huzursuz olmasını engelleyebilir. Bebeğin başının bir miktar yukarda olması midesinin daha rahat olmasını sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.