Bebek sağlığı

Bebeklerde dışkı

Bebeklerde dışkı
Anne sütüyle beslenen bebekte
Dışkı, altın sarısı renkte, krem kıvamında ve gevşektir. Hafif asitli, ekşi bir kokusu vardır. Kundak biraz açık bırakılırsa, havadaki oksijenin etkisiyle rengi hafiften yeşile döner. Anne sütüyle beslenenler, biberon bebeklerinden daha seyrek bez kirletirler. Çünkü anne sütünün bileşimi, bebek için ideal bir besindir. Sindirildikten sonra geriye hemen hiç artık kalmaz.
Biberonla beslenen
Dışkının rengi daha açık, kıvamı katıdır. Bir öncekine oranla, daha kötü kokar.

Bebeğin günde 23 kez altını kirletmesi normaldir. Sonraları katı besinler verildiğinde, dışkının rengi, karbonhidratların etkisiyle koyu sandan, kahverengiye kadar değişir.

Bebeklerde kabızlık

Kabızlık çeken bebeklerin kakası oldukça sert ve kurudur. Besin artıklarının bağırsakla uzun süre kalması, bu arada suyunun emilmesi,   buna sebep olur. Böyle katı bir dışkı, bebeğin makatını yaralayabilir. Bu sebeple kabızlığı bir an önce gidermek gerekir. İshal olursa dışkı oldukça yumuşaktır. Rengi yeşil, kirli yeşil arasıdır. Kan ve doku artıkları görülebilir. Eğer bebek, günde altı kez den fazla kaka yapmaya başlarsa ve görünümü yukarıda anlattığımız şekildeyse hiç gecikmeden doktora gitmek gerekir, ishalle birlikte kusma da varsa bebek iki misli su kaybeder. Açık gri renkte dışkı da, safra asitlerinin yokluğuna, yani bir bakıma sindirim bozukluğuna işarettir. Yine doktora danışmakta yarar vardır. Bebeğinizin kirlettiği bezde her zamankinden farklı bir renk görürseniz, hemen telâşa kapılmayın. O gün yedirdiklerinizi önce şöyle bir düşünün. Meselâ ıspanak yemişse koyu yeşil, havuç ezmesi verdinizse kırmızımsı, demirli ilâçlar içiyorsa siyah dışkı çıkarması normaldir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.