Bebek bakımı

Bebeklerde Baş Ağrısı ve Tedavisi

Baş ağrısı bizler sadece yetişkin bir insanlarda olduğunu zannederiz ama bebeklerde de baş ağrısı sıkıntısı çekebiliyorlar. Ama 5 ila 7 yaş arası bebeklerin ortalama %20 bölümünde kronik baş ağrıları görünmektedir. Daha da büyük çocuklar baş ağrısı gibi rahatsızlıklarını tanımlayabilirler fakat bu yaştaki çocuklar ve daha küçükler bunu rahatsızlıklarını tanımlamada yetersizdirler.

Baş ağrısının birçok sebebi olabiliyor. Aynı zamanda bazı organik durumlar da baş ağrısı gibi rahatsızlıkların yaşanmasına sebep olabilmektedir. Aşağıda organik sebepli baş ağrısı çeşitleri listelenmiştir.
Ateş: Baş ağrısı ateş  nedeniyle ortaya çıkabiliyor. İlk olarak çocuğunuzun ateşini ölçerek duruma müdahale etmelisiniz önerilir.
Enfeksiyonlar: Baş ağrısı gibi rahatsızlıklar çeşitli enfeksiyon hallerinden kaynaklı olabilir. Enfeksiyon kulakta, idrar yollarında hatta akciğerlerde olabilir.
Kafa Travması: Düşme ve çarpmalar sonucu baş ağrıları çocuklarda oldukça sıklıkla görülür. Kafa travmalarında ise beyinde hasar olup olmadığı sadece klinik testlerde ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurun ve detaylı inceleme sağlayın. Zaman ilerledikçe uyku hali, mide bulantısı ve kusma , bilinç kaybı da gözlemlenebilir ve gelişebilir.
Beyin Tümörü: Baş ağrısı olan çocukların %1 oranından azında iyi huylu veya kötü huylu beyin tümörleri tespit edilmiştir. Tümör büyüklüğü artış gösterdikçe baş ağrılarının şiddeti artar ve tümörün tipine ve yerine göre baş ağrısına bazı başka bulgularda eşlik eder.
Menenjit: Baş ağrısının yansıra yüksek ateş, ense sertliği, zihinsel bulanıklık, uyku hali de eşlik eder. Özellikle çocuklarda ve bebeklerde görülen baş ağrısı rahatsızlıkları tıbbi olarak büyük özen gösterilmesi gereken konulardandır. Kronikleşmekte olan baş ağrılarının beyin tümörü, kafa travması, lösemi kökenli rahatsızlık, menenjit belirtisi olmadığının tespit edilmesi tıbbi olarak büyük önem arz etmektedir. Bu neden ile özellikle bebek ve çocuklarda görülen baş ağrısı rahatsızlıklarının göz ardı edilmemesi ve uzman doktor yardımına başvurulması çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.