Anne ve bebek

Bebekler neden ağlarlar?


Yenidoğan
Sıkıldı mı? Kızdı mı? Altı mı kirli? Çok mu yorgun? Kendini çok mu yalnız hissediyor? Aç mı? Karnı ağrıyor mu?
Yenidoğan ağladığında mutlaka annesinin dikkatini üzerine çekmek ve onunla ilişki kurmak istemektedir. Çünkü mutlaka rahatsız olduğu bir şey vardır. Ama ana baba çocuğun bu isteklerinin çok azını anlayabilmektedirler.
Genellikle anneler değişik ağlama seslerini birbirinden ayıramamaktadır. Bu yüzden karnı aç ya da gazı var deyip geçiştiriverirler.
1968’de İngiltere’de yeni doğan bebeklerin ağlamaları üzerine bir araştırma yapıldı. Araştırma ses¬ler kayıt edilerek gerçekleştirildi. Ve ağlama biçimlerinin birbirinden çok değişik olduğu ortaya çıktı.

Bu kayıt, çocuk bakıcılarına dinletildiğinde, onlar çocuğun ne is­tediğini anladılar. Ancak genç an­neler anlayamadılar. Tabii yenido­ğan ‘ın ağlama biçimini hemen ta­nımak hayli güçtür, çünkü gerçek­ten çok çeşitli ağlama biçimleri vardır.

Bir İngiliz araştırmacının (P.H. Wolff) yaptığı araştırmanın özeti­ni aşağıda sunuyoruz.

Açlık. Ağlamanın en sık nedeni açlıktır. Yemekten sonra çocukla­rın ağlamasına daha az rastlanılır. Bunun nedeni çocuğun karnının doymuş olması yanında, annesinin kolları arasında olması ve onun sı­caklığını duyması olabilir.

Isı ve nemlilik. Uyku süresince çok önemlidir. Wolff bebeklerin 30°-32°’de uyutulduklarında çok az, 25°”de ise oldukça fazla ağla­dıklarını kanıtlamıştır. Birçok anne ise bunun tersine inanmaktadır: Sözgelimi altını ıslattığında bebe­ğin sıcak/andığından dolayı ağla­dığını savunmaktadırlar.

Elbiseler ve iletişim. Woiff 18 bebekten 7’sinin doğduklarının üçüncü günü çıplak bırakıldıkların­da ısının kontrol edilmesine ve karınları doyurulmuş olmasına kar­şın ağladıklarını görmüştür. Bu be­bekleri sakinleştirmek için onları örtmek gerekmiştir, ancak yalnız­ca bacağını ya da kolunu kapa­mak yetmemiş, bir şeye sarmak sözgelimi, bir battaniye ile tüm be­denlerini örtmek gerekmiştir. Be­denini saran bir örtü çocuğu ra­hatlatır.

Ani gece ağlaması. Geceleri be­beklerin bir yerlerine bir şey bat­mış gibi avaz avaz ağlamaya baş­lamalarının nedeni henüz biline­memektedir. Belki de ani bir karın ağrısı bu ağlamanın nedenidir.

Şiddetli uyanlar. Çocuğun organ­ları ani ve şiddetli uyanlarla karşı­laşacak olursa aniden ağlamaya başlar. Çocuk bu nedenlerle ağ­lar. Peki nasıl susturulur? Okşa­mak, emzirmek, sallamak, meme vermek en sık kullanılan yöntem­lerdir. Aslında ağlayan bebeğe, yukarıda yapılanların dışında bir şey yapılamaz. Judy Dun’in yap­tığı araştırmalara göre bu ağlama süresi 10 dakika ile 190 dakika arasında değişmektedir. İngiltere ‘de ve Amerika ‘da yapılan çok sayıda araştırmalarda ço­cuğun ağlamasıyla toplumsal iliş­ki düzeyinin çok yakından ilişkili olduğu anlaşılmıştır.

Çocuk büyüdükçe

Bilinen bir şeydir: Yeni doğan bir bebek ağlamayı, yetişkinleri ra­hatsız edebilecek boyutlara vardırabilir. Ancak aylar geçtikçe ağla­masını kontrol edebilecek, neden ağladığını söyleyebilecektir. Artık ağlamayı bir iletişim aracı olarak kullanmasına gerek yoktur, elinde çok daha mükemmel bir araç var­dır: Dil…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.