Bebek beslenmesi

Bebek mamasının hazırlanması

Bebeğinizin mamasının hazırlanmasında pratik bilgiler

İlk haftalarda bebeğiniz sık sık acıkacağı için mamasını önceden hazırlayıp buzdolabında bulundurmak iyi olur. Bebeğinizedokuz aylık olana dek süt çocuğu için olan mamalarda vermeniz gerekir. Bu mamalar işlenmiş inek sütünden yapılır.Bebeğinize ne tür ve hangi marka mama vereceğinizi doktorunuza danışabilirsiniz. Bebeğinize verdiğiniz mamanın süreklitürünü ve markasını değiştirmeniz onun midesini bozabilir.Süt çocuğu için yapılan mamalar daha kolay hazırlanması için toz halinde satılır.Kutusunun üzerinde ne kadar suya ne kadar toz karıştırılacağı yazmaktadır. Uygun ölçekte tozu kaşık ile aldıktan sonrafazlasını bir bıçak yardımı ile sıyırın. Size tavsiye edilen oranlara titizlikle uymanız bebeğin uygun kilo alması için önemlidir, aksi takdirde bebeğiniz aşırı kilo alabilir. Fazla su ile hazırlanan mamalar ise bebeğin kilo alımını yavaşlatır.Mama hazırlamak için kullanacağınız su önceden kaynatılıp soğutulmuş olmalıdır. Bekletilmiş su kullanmayın. Mamayı doğrudan biberonda yada başka bir kabın içinde hazırlayabilirsiniz.Hazıladığınız mamaları biberonda memesi içe dönük olacak şekilde kapağını kapatıp buzdolabında 24 saat saklayabilirsiniz.
Bebeğinize ne kadar mama gerekir:
Bebeklerin iştahı günden güne değişmektedir. İlk günlerde biberonlara 100’er mililitre mama koyarak iştahını ve ne kadariçtiğini gözleyin. Kilo aldıkça bu miktar bebeğinize yetmeyecek ve daha fazlası için ağlayacaktır. Bu nedenle biberonakoyduğunuz mama miktarını devamlı arttırmanız gerekecektir. Altı aylık olduğunda 200 mililitrelik mamalarhazırlayabilirsiniz. Kaba bir hesapla bebeğinizin gereksinimi olan mama miktarı günde kilo başına 150 mililitre kadardır.Bebeğiniz kilo aldıkça mama miktarıda artacaktır. Bebeğinizi süt bebekleri için olan mama ile beş-altı ay besledikten sonra bebeğinize D vitamini ve demir başlamanızgerekebilir. Bu konuda doktorunuz size yol gösterecektir. Hazır mamalar inek sütünden yapıldığı için ender de olsa bebekte allerji ve sindirim bozukluğuna yol açabilir. Böyledurumlarda olanak varsa anne sütüne dönün ve doktorunuza başvurun.İnek sütü ise bebeğe allerjik olduğundan ve bebek tarafından sindirimi zor olduğundan en erken dokuz aylıkken verilmeli vesulandırılarak verilmelidir. Bebek inek sütü ile beslenirken yine D vitamini ve demir eklenmesi gerekir.

Evden uzaktayken:
Birkaç saatten fazla bir süre için dışarı çıkmanız gerekiyorsa, mamayı her zamanki gibi hazırlayıpbuzdolabında soğutun. Yalıtımlı piknik kutusuna bir kaç buz torbası ile yerleştirdiğiniz zaman mama sekiz saat bozulmadan kalabilir. Yanınıza birtermos sıcak su alırsanız mamayı bebeğe vermeden önce ısıtabilirsiniz. Termosa asla sıcak mama koymayın, baktrilerüreyebilir. Uzun yolculuklarda karton kutularda satılan hazır mamalar daha uygun olabilir. Bu mamalar daha dayanıklıdır.Yanınızda plastik bir torba içinde steril şişe ve meme alırsanız bebeği kolayca besleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.