bebekte biberon
Bebek bakımı

Bebek Büyürken Dikkat Edilecekler

bebekte biberonBiberon seçimi

Günümüzde plastik biberonların yapımında kullanılan Bisphenol A (BPA) bileşiği nedeniyle yapılan çalışmalar hızla devam etmektedir. Arıca bazı firmalar şimdiden bebek oyuncaklarında ve malzemelerinde bu maddenin kullanımına kısıtlama getirmiştir. Biberonlarda da BPA içermeyen ürünler yapılmaya başlanmıştır. Henüz net veriler olmasa da sağlık açısından, bebek biberonlarınızı cam tercih etmeniz doğru yaklaşım olacaktır.

Emzik Kullanımı ve Başlama Zamanı

bebekte emzikEmzik kullanmaya 1 aylık olduktan sonra başlanmalıdır. En uygun zaman bebeğin emme işini iyice kavradığı dönemdir. Bu dönemden önce emzik verilmemelidir. Emzik kullanmak size ve bebeğinize birçok avantaj Sağlar; size zaman kazandırır, hem sizi hem bebeğinizi rahatlatır.

Her bebek emzik istemeyebilir ve her verilen emziği beğenmeyebilir. Çocuklar genellikle kendi emziklerini kendileri belirler. Sizin çocuğunuz da kendine özel şekilde, kendine özel sertlikte bir emzik beğenecektir. Onun beğendiği emzikten 2-3 adet hazır bulundurmanız size kolaylık sağlar. Bazı çocuklar başka emziği kabul etmeyebilirler. Daha sonra tekrar deneyebilirsiniz.

Yeni aldığınız emziği kullanmadan önce su ve sabunla iyice yıkamanız gerekir. Her gün 1-2 dakika sirkeli suda bekletmek ve sonrasında kurutmak uygundur. Yırtık ve ısırılmış olan emzikleri hemen değiştirin. Bunun dışında kauçuk olanlar 1 ay, silikon emzikler en fazla 3 ay kullanılmalıdır. Çok sık yıkanmış ve kaynatılmış emzikler daha erken değiştirilir. Emziklere uzun ip takılmamalıdır. Boğulma riski taşır. Bebek uyurken ağzından düşen emzikleri tekrar vermenize gerek yoktur. Emzikler iki yaştan önce bırakılmalıdır.

Hangi Vitaminler Verilmeli

bebege vitaminBebeklere doktor gözetiminde vitamin başlanabilir. Bebeklerde vitamin eksikliği genelde belli başlı hastalıklar dışında çok nadir görülür. Ancak ülkemizde annelerde D vitamini eksikliğine sık rastlanılır. Bu da annenin sütünde D vitamininin eksik olması demektir. Bu nedenle be-beklere 1 yaşına kadar, D vitamini verilmesi önerilmektedir.

Vitamin preparatı tercihleri doktorunuza bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, doktorunuzun sık kullandığı, yan etkilerini ve kullanma sorunlarını iyi bildiği bir vitamin önermesi en sağlıklı yaklaşımdır.

Hazır mamayla beslenen ya da destek alan çocuklara hangi dozda ve ne vitamini verileceğini doktorunuza danışmalısınız.

Kısa antibiyotik kullanımlarında ve hastalık dönemlerinde vitamin alınması gerekmemektedir.

Vitaminlerin doğal yollarla alınması tercih edilir. Multivitaminler çocuğunuzun doğal yoldan düzgün beslenmesini karşılamaz. Abur cuburla beslenen çocuklarda bile vitamin eksikliği çok nadirdir. Oysa fazla verilen vitaminler çocuğunuz için zararlı olacaktır. Tüm mamaların ve birçok gıda ürününün belli oranlarda çeşitli vitaminlerle desteklendiğini de unutmayın.

Okul çağında spora başlayan çocuklar içinse durum farklıdır. Bu çocukların vitamin, kalori ve protein gereksinmeleri normal çocuklara göre farklılık gösterir. Bazı vitamin ve minerallere daha çok ihtiyaçları olabilir. Bu çocuklar ayrıca değerlendirilmelidir.

Hava Temizleyiciler ve Klimalar Zararlı mı?

Bebek odalarına hava temizleyici koyulabilir. Hava temizleyici kullanmak isterseniz, ozon üretmeyen hava temizleyicilerini tercih etmelisiniz. Alerjen yoğunluğunun yüksek olduğu ve ailede alerji öyküsünün bulunduğu, bebekte hava polenlerinden oluşan alerjinin düşünüldüğü evlerde hava temizleyiciler çok yararlı olabilir. Alerji için alınan hava temizleyiciler hepa filtreli olmalı ve filtreleri sürekli kontrol edilmelidir.

Bebek odalarına klima takılabilirse de bebekler iki aylık olmadan kullanılmaması daha uygundur. Bu aydan sonra da sürekli bir filtre temizliği yapılmalı ve gerekli kontrollerden geçirilmelidir. Bebek odadayken açılacaksa, üzerine direkt hava üflemeyecek bir açıda ayarlanmalıdır. Klima yerine normal dolaşımla odayı havalandırmak ya da vantilatör yardımıyla soğutmak daha yerinde olur. Klima kullanımında ise odayı daha önce normal ısıya getirip klimayı kapatmak ve sonra bebeği odaya sonra getirmek uygun olur.

Evde nem oranı yüzde 50’nin üzerinde ise nemlenmeyi azaltan araçlar bebek odalarında kullanılabilir. Oda çok kuru ise nemlendiricilerle nem oranı yüzde 40 düzeyinde tutulmalıdır.

Sıcak Buhar Nemlendirici mi Soğuk Buhar Nemlendirici mi Alınmalı?

Nemlendiriciler havadaki nem oranını arttırarak öksürüğü yumuşatır, burun tıkanıklarının açılmasında yardımcı olur. Sıcak ya da soğuk nem vermesi, nemlendiricinin etkinliğini değiştirmez. Önemli olan nemlendirmedir ve ikisi de aynı görevi görür.

Banyo yaparken burun mukozaları açılan ve rahatlayan çocuklar sıcak buhardan da yarar sağlar.

Soğuk buhar nemlendiricileri ise ısıtıcı içermediğinden daha güvenli kabul edilir. Ayrıca solunum yollarında daralmayla giden krup, larenjit gibi hastalıklarda, yaygın olarak soğuk buhar kullanılmaktadır.

Nemlendiricilerde üzerinde durulması gereken önemli nokta; bakteri ve küf oluşumunun engellenmesi için bakımının düzgün yapılması, suyunun ise günlük olarak değiştirilmesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.