Bebek Gelişimi

Bebeğinize Kitap Okuyun

Araştırmalar kitapları seven çocukların okuma yazmayı daha erken öğrendiğini ve okulda daha başarılı olduğunu gösteriyor. Küçük bir çocuğa kitap okuyarak onu farklı seslerle, kelimelerle ve bir ritim duygusuyla tanıştırmış olursunuz. Kitaplar, genellikle günlük konuşma içerisinde pek değinmeye fırsat bulamadığımız konularla ilgili olduğu için çocuğunuzun yaşam deneyimini ve hayal gücünü geliştirebilecek mükemmel araçlardır. Her şeyden önemlisi, sakin ve sevecen bir ortamda bebeğinize kitap okuyarak yaşayacağınız ortak deneyim, onunla aranızdaki bağı kuvvetlendirmenin çok güzel bir yoludur.

Uygun bir ortam yaratın:

Bebeğinize kitap okuduğunuz saatler onun için çok eğlenceli geçmeli. Ona kitap okurken, içinde bulunduğunuz ortamın rahat, samimi ve huzurlu olmasına dikkat edin.

Televizyonu kapatın:

Sadece kitap okumaya odaklanın:Televizyonun açık olması veya radyo sesi bebeğinizin dikkatini dağıtıp kafasının karışmasına neden olabilir.

Onu da katın:

Kitaptaki resimleri göstererek ya da gördüğü nesnelerin isimlerini söyleyerek bebeğinizi de okuma sürecine dahil edin, bu onun kelimelerle nesneler arasında bağlantı kurmasına yardımcı olacaktır.

Yavaş yavaş ve sakin bir ses tonuyla okuyun: Uyumadan önce okuyacağınız öyküler onun gevşemesine yardımcı olmalı, bu nedenle kitabı yumuşak bir ses tonuyla ve şarkı söyler tarzda okuyun.

Canlandırma yapın:

Gündüz okuyacağınız öyküler mümkün olduğunca eğlenceli olmalı, bunun için öyküdeki her kahramanı ayrı tonlama ve vurgularla canlandırarak komiklik yapın. Bebeğiniz buna bayılacak!

Acele etmeyin: Bebeğiniz kitabın her sayfasına uzun süre bakmak isteyebilir, bu nedenle bir sonraki sayfaya geçmeden önce o sayfadaki resimler hakkında bol bol konuşun.

Bırakın, sayfaları o çevirsin: Bebeğiniz kitabın sayfalarını kendi başına çevirmek isteyebilir. Onun kendi bildiği şekilde sayfaları çevirmesine izin verin ve öyküde kaldığınız yer karışacak diye de endişelenmeyin.

Kütüphaneye gidin. Size yakın bir kütüphaneye gidin, orada bebeğinizin yaşına uygun pek çok masal ve öykü kitabı bulabilirsiniz.

Okuma saati: Gün içinde belli bir saati okuma saati olarak belirleyin. Siz olmasanız da başka birinin (bakıcısı veya aileden biri) aynı saatte ona kitap okumasını sağlam, böylece çocuğunuzun ilerde okuma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Görme engelli bebekler: Görme engelli veya görme kusuru olan bebekler de kitaplara bayılır. Bir çocuk psikoloğuna danışarak, görmeyen ya da kısmen görebilen çocuklara kitap okurken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda yardım alabilirsiniz.

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce