Bebek beslenmesi

Bebeğiniz için gerekli besinler

Hızlı bir şekilde büyüyen ve sürekli enerji harcayan bebeğiniz için beslenme çok önemlidir. Bu beslenme kaynakları bebeğinizin gelişme sürecindeki her ay ve her öğün değişkenlik gösterirken vitamin ve mineral bakımından içerikleri de farklılık göstermektedir.
Bebeğiniz için gerekli besin kaynağı olan sebzeler onların enerji ve protein ihtiyaçlarına katkı sağlarlar. En önemli özellikleri ise içlerindeki vitamin ve mineral oranlarıdır. Her sebzede farklı farklı vitamin bulunduğundan bebeklerinizin çeşitli sebzeler tüketmesi faydalıdır. Örneğin patates, pırasa, soğan, kabak, patlıcan, domates, pancar, kereviz, havuç, ıspanak, lahana, pazı, marul, maydanoz, semizotu, karnabahar, enginar, taze fasulye, bezelye ve bakla bebeğiniz için farklı vitamin ve mineral barındıran sağlıklı beslenmesindeki sebze çeşitlerini oluşturmaktadır.

bebek sebze yemeli

Bu sebzeleri pişirmeden önce bol suyla yıkamaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Üzerindeki topraktan arındırdığınıza emin olmanız gerekmektedir. Daha sonra bebeğinizin rahatlıkla yiyebilmesi büyüklükte güzelce doğramalısınız. Bu besinler içindeki değerleri fazla pişirme süreci sonucunda kaybedeceklerinden pişirme süreleri kısa olmalıdır ve pişirildikten sonra vitamin ve minerallerinin kaybolmaması için çok fazla bekletmeden bebeğinize yedirmeniz gerekmektedir. Ayrıca sebzelerden hazırlamış olduğunuz çorbaları da içerisine küçük küçük ekmekler parçalayarak bebeğinize içirebilirsiniz.

Bebeğiniz için gerekli besin kaynağı olan meyveler ise en az sebzeler kadar önemlidir. Meyveler vitamin ve madensel tuz oranı bakımından oldukça zengin, karbonhidrat içerikli ve yüksek su oranına sahip gıdalardır. Bebeğinize meyveleri dilim dilim doğrayarak ya da komposto şeklinde hem suyunu içirebilir hem de meyveleri püre haline getirerek verebilirsiniz. Süt çocukluğu döneminden önce başlanan besin çeşidi olup, bu dönemde püre yaparak ya da suyunu sıkarak da vermeniz mümkündür.
Yüksek miktarda B ve C grubu vitaminlerini barındıran portakal, greyfurt, limon ve mandalina gibi narenciye çeşitlerini bebeğinize verebilirsiniz.
Bebekleriniz ilk meyvesi olan elma, su ve karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. A, B ve C grubu vitaminleri barındırmakla birlikte içinde bulunan pektin ishal olmuş bebeğinize de çok iyi gelecektir. Ayrıca içinde bulunan selülozda bebeğinizin kabız olmasını önleyecektir. Elmada bulanan asit sayesinde de bebeğinizin hazmı da kolaylaşacaktır.

bebek için sebze yemeği

Bebeklerinizin çok seveceği bir meyve olan muzun içerisinde şeker, protein ve vitamin bulunmaktadır. A ve C vitamini çok miktarda ve B grubu vitamini ise az miktarda bulunmaktadır. Potasyum, sodyum, magnezyum ve kalsiyum gibi madensel tuzları da barındırır. Püre haline getirildikten sonra sütle karıştırılarak dördüncü ayından sonra bebeğinize verebilirsiniz. Ayrıca muzu elma gibi ishale karşı da kullanılabilirsiniz.
Bebeğinize püre ve sıkarak suyunu içirebileceğiniz şeftali de su, protein, şeker, A, B ve C grubu vitaminler açısından oldukça zengindir. Bebeğinize ikinci ayından sonra püresini ya da suyunu verebilirsiniz.
Altıncı ayından sonra özellikle kabızlık için bebeklere verilen üzüm de yüksek miktarda su bulundurduğu gibi protein grubu, karbonhidrat ve A, B, C grubu vitaminleri de içerisinde bulundurur.
Bebeğiniz için hazırladığınız sebze çorbası ve sebze pürelerinize et katabilirsiniz. Ek besin sürecinde et yüksek miktarda çok önemli protein kaynağıdır. Dördüncü ayında yağsız dana etini çorbaya atarak pişirebilirsiniz. Dördüncü ayından sonra ise güzelce çekilmiş kıyma şeklinde sebze pürelerinde kullanarak bebeğinize protein kaynaklı besin hazırlayabilirsiniz. Yedinci ayında dolmanın içinde, sekizinci ayında ise köfte olarak bebeğinize yedirebilirsiniz.
Protein kaynaklı bir diğer besin ise balıktır. Bebeğinizin altıncı ayından sonra haşlama ve ızgara olarak hazırlayıp iyice temizledikten sonra bebeğinize yedirebilirsiniz. Ancak aldığınız balıkların taze olmasına çok fazla dikkat etmelisiniz. İstavrit, dil balığı, mezgit gibi az yağlı balıklar tercih etmeniz faydalıdır. Eğer bebeğinizde hazım bozukluğuna neden oluyorsa vermeyiniz.
Bebeğiniz için en mükemmel besin kaynağı ise yumurtadır. Taze olan ve doğal yollarla oluşan yumurtaları tercih etmelisiniz. Haşlanmış bir şekilde özellikle beyazını püre haline getirerek sabah kahvaltılarında ek besin olarak bebeğinize yedirmeniz tavsiye edilir.
Bebeğinizin beslenmesine büyük bir önemi ve yeri olan besin çeşitlerinin yanında soya fasulyesi de yer almaktadır. Besinsel değerleri yüksek ve ete yakın protein miktarı vardır. Yani soya fasulyesi protein ve yağ deposudur diyebiliriz. Bebeğine et yedirmekten hoşlanmayan anneler soya fasulyesini tercih edebilirler. Bebeğiniz günlük protein ihtiyacını karşılayabilen soya unu kullanmanız tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.