Bebek beslenmesi

Bebeği hazır sütle besleme

Memeyle beslenmenin bebek için en ideal yol olduğundan ve hiç değilse ilk dört ay boyunca bebeğin memeyle beslenmesi gerektiğinden yukarıda söz etmiştik. Ancak herhangi bir nedenle süt veremeyen annelerin çocuklarının sağlığı için kaygılanmalarının ve kendilerini suçlu görmelerinin anlamı yoktur. Annelerin bir bölümü, istedikleri halde çeşitli nedenlerle çocuklarını emziremezler. Bir bölümü de’ emzirmek istemez. Hiçbir kadın meme vermeye zorlanamaz. Hazır sütle besleme,bebeğin biberon aracılığıyla çeşitli mama fabrikalarının ürettiği süttozuyla ya da sulandırılmış inek sütüyle beslenmesidir; ilk aylar için önerilebilecek en güvenilir süt, bileşim yönünden anne sütüne en yakın içeriğe sahip olan süttür. Bu da inek sütüdür. Beslenmeye ilişkin yeni bilimsel bulguların, süt çağındaki çocuğun beslenmesi gibi son derece doğal bir olayı daha karmaşık ve içinden çıkılmaz hale soktuğu bir gerçektir. Anne için önemli olan, bilimsel verilerle kafasını doldurmaktan çok, emzirme işini neşeyle ve iç huzuruyla yerine getirmek, çocuğun sağlık durumunu ve büyümesini gözlemleyerek, yaptığının başarısını ölçmektir.

İster süttozunu sulandırmak için kullanılsın ister inek sütüne katılsın, hepsinde de su son derece temiz olmalıdır. Suyu kaynattıktan ve havalandırıp soğuttuktan sonra kullanmak gerekir. Biberonla emzik de çok özenle mikropsuzlaştırılmalıdır. Biberon ve emziklerin nasıl temizlenmesi gerektiğine daha önce değindik. Burada bir ayrıntıya yer vermek gerekiyor: Bazı emziklerin dibinde çocuğun hava yutmasını önleyen kapakçıklar bulunur. Emzirme sırasında bebeğin yuttuğu hava, daha sonra kusmasına yol açabilir. Bu yüzden bu tür bir emzik kullanılması gerekir.

Biberonun eğiminin doğru olmasına da dikkat etmelisiniz; emziğin içi sürekli dolu bulunmalıdır, aksi halde bebeğiniz hava yutabilir. Ayrıca, emziğin tepesinde bulunan deliğin de sütün düzenli akmasını sağlayacak kadar büyük olmasına dikkat edilmeli ve tıkalı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Miktarlar (öğünler)
İlk dört hafta içinde günde 6 kez (her 4 saatte bir) süt vermeye çalışılmalıdır.
Daha sonra, bebeğin sağlığı ve kilosu yerindeyse, hiç çekinmeden günde beş öğüne geçilebilir (böylece gece uyku saati biraz uzatılmış olur).
Emzirme düzeni ilk günlerde bir hayli bozuktur; ancak, daha sonra her bebek belirli ve kendine özgü bir düzene girer. Çok çabuk acıkan çocuklar olduğu gibi, az acıkan çocuklar da vardır. Doğumdan birkaç gün sonra bebek 15-20 dakikadan fazla süt emmez. Bir başka önemli nokta da, emzirme sırasında verilmesi gereken aralardır: Emzirme süresince hiç değilse bir kez ara verilmesi uygun olur. Emme isteğinin sıklığı ve her emişte alınan süt miktarı da her bebeğe göre değiştiği gibi, aynı bebek için de bir günden ötekine değişebilir.

Her öğündeki süt miktarı. Her öğünde verilmesi gereken miktar daha çok bebeğin iştahına bağlıdır. Memeyle beslenmedekinin tersine, her öğün ne kadar süt aldığını anlamak için bebeği tartmak gerekmez. Bebeğin sindirim kapasitesini aşacak miktarlarda süt alması enderdir. Üstelik fazla emdiği sütü de hemen çıkarır. Kreşlerde hazırlanan biberonlara, genellikle birinci günden beşinci güne kadar (kademeli olarak) daha fazla miktarda süt doldurulur: 20-30 gr’ dan başlanarak, her öğün için her gün 10 gr daha eklenir. İkinci haftanın sonuna doğru, bir bebek günde genellikle 500 ml kadar süt alır; yani 6 öğünün her birinde 80-85 ml, ya da 5 öğün hesabıyla her öğün 100 ml… Bu da, çocuk 3,5 kg ağırlığındaysa, kg başına 150 ml süt almak demektir. Bunlar ortalama rakamlardır; bir hekime danışmak ve onun tarafından seçilmiş olan süt cinsine göre yapacağı değerlendirmeleri dikkate almak kuşkusuz en iyisidir.

Üçüncü ayda süte bisküvi katılıp katılmamasına hekim karar vermelidir. Yeni besinler bebekte sindirim güçlüklerine yol açabilir çünkü… Her yeni besin bir oranda risk taşır. Yapay emzirmede unutulmaması gereken bir nokta da, beslenmeye vitaminlerin eklenmesidir. Özellikle günlük D vitamini miktarı 400 üniteye eşit olmalıdır.

Bebek bir buçuk aylık ya da iki aylıkken iştahlı gözüküyorsa, sütüne pirinç unu katılabilir. 100 gr suya başlangıçta bir çay kaşığı kadar karıştırılan pirinç ununun, sindirimi kolaylaştırıcı bir işlevi vardır. Ancak, pirinç unu verilirken bebeğin dışkısına dikkat etmek gerekir; çünkü dışkı koyulaştırıcı bir madde olan pirinç unu, önceden bir kabızlık durumu söz konusu ise durumu daha da kötüleştirebilir.
İlk günlerde ve aylarda bebeğin su yitimi çok olduğundan, çok su içmesi gerekir ve bir buçuk ya da iki ayını doldurduktan sonra içtiği sıvılara bir tatlandırıcı katılabilir. Bu arada şunu da hatırlatalım: Bebeğin C vitamini gereksinimini sağlamak için, başlangıçta 2 ya da 3 çay kaşığını geçmeyecek kadar narenciye (portakal,greyfrut, limon) suyu içirmek gerekir. C vitamininin özellikle virüslerin neden olduğu hastalıkları önlediğine öteden beri inanılmıştır. Ancak şimdiye kadar bu konuda somut bir kanıt elde edilmemiştir. Ancak C vitamininin diğer faydaları da unutulmamalıdır.

Hazır sütle beslemede on pratik öğüt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.