Bebeklerde uyku

1-3 Aylık bebekler ne kadar uyur

1-3 Aylık bebekler ne kadar uyur?
Bebekler gündüz saatlerinde daha dinç ve çevrenin farkında olduklarından geceleri uyuma eğilimindedirler.
Bebekler zaman içerisinde ebeveynlerinin uyku-uyanıklık düzenine uyum sağlarlar ve bebeğin midesi geliştikçe daha uzun süre tok kalabilir. 3 aylık bebekler 25 saatin yaklaşık 15 saatini uyuyarak geçirir. Uykuda geçen sürenin yaklaşık üçte biri gecedir.
Çoğu bebek gün içerisinde 2-3 uyku periyodu, gece ise son öğünden sonra 6-7 saatlik aralıksız uyku geçirir.

bebeklerde uyku
Bebeğiniz uyanık olmasını istediğiniz halde çok fazla uyuyorsa (veya tam tersi) gün içerisinde birbirinden ayrı uyku periyodlarına izin verirken, gündüzleri uyanık olmasını teşvik din. Ayrıca sizin uyku düzeninize uyan bir saatte gece bebeğinizi uyandırarak besleyebilirsiniz. Örneğin bebeğiniz akşam 7’den gece 2’ye kadar uyuyorsa gece 11’de uyandırarak emzirebilir daha sonra sabah 5-6’ya kadar uyuması için tekrar uyutabilirsiniz. Bu düzeni oturtmak biraz zaman alabilir ancak sürekli devam ederseniz mutlaka işe yarayacaktır.
Bebeğinizin uyumasını istediğiniz halde uyanıksa aktiviteyi en aza indirin. Bezini karanlıkta değiştirin veya karanlıkta emzirin ve onunla oyun oynamayın. Bebeğiniz zamanla kendisinden uyumasının istendiğini anlayacaktır.
Her bebeğin uyku düzeni aynı değildir. Bu konuyla ilgili sorularınızı hekime danışınız.

Bebeğim nerede ve nasıl uyumalı?
Amerikan Pediatri Derneği bebeklerin her zaman için sırt üstü pozisyonda uyumalarını, kesinlikle yüz üstü uyutulmamalarını önermektedir. 1992 yılında derneğin bu öneriyi getirmesinden sonra ani bebek ölümleri %50 oranında azalmıştır.
Bebekler ilk aylarda kendi uyku pozisyonlarını ayarlayamazlar. Bu nedenle yüz üstü yatan bebeklerin ağız ve burunlarının kapanması nedeniyle kendi karbondioksitini geri alabilir.
Bebeğiniz yaklaşık 5-6 aylıkken kendi kendine sağa sola yuvarlandığında uyku pozisyonuyla ilgili daha fazla endişe etmenize gerek kalmaz. Bu dönemden önce bebeğiniz sırtüstü yatmak istemiyorsa doktorunuzla konuşunuz.
Güvenlik her zaman ön planda tutulmalıdır. Bebeğinizin nefes alıp verişini engelleyecek herhangi bir oyuncak, yastık veya battaniye beşikte bulundurulmamalıdır. Ayrıca uzmanlar bebek beşiklerinin iç kısmına yerleştirilen koruyucu yastıkların tehlikeli olduğunu belirtmektedir. Amerikan Tüketim Ürünleri Güvenlik Komisyonu tarafından yapılan bir araştırmada beşiklerin içine döşenen koruyucu yastık kılıfın birçok ölümcül kazaya neden olduğu tespit edilmiştir.
Bunun yanı sıra bebeğinizin boynuna askılı emzik, kurdele veya kravat gibi nesneler bağlamayınız. Keskin nesneleri beşikte tutmayınız. Bebeğinizin beşikte ayağa kalkarak dışarıdaki bir nesneye erişmemesi için yakınında başka nesneler bulundurmayınız. Bebeğin erişebileceği mesafede bebek bezleri, perde, tablo vb. olmamalıdır.
Bazı anne babalar bebekleriyle birlikte uyumak istese de bu oldukça tehlikelidir. Ayrıca alkol alan anne ve babalar bebekleriyle birlikte uyumamalıdır.
1-2 Aylık Bebeğinizin Uykusuna Yardımcı Olmak
Bebeğiniz için sizinkine benzeyen bir uyku düzeni oluşturmaya çalışabilirsiniz. Uyumadan önce ılık bir duş, kitap okumak veya ninni söylemek gün sonuna işaret ederek bebeğin uyumasına yardımcı olabilir. Tutarlı bir şekilde devam ederseniz bebeğiniz kısa zamanda buna alışacaktır.
Unutmayın: Bebeğinizi uyuması için dakikalarca ayağınızda sallamak, onu emzirmek için gece uyandırdığınızda da aynı beklentiye girmesine neden olabilir. Bebeğiniz henüz uyumadan ancak uyuklar haldeyken beşiğine bırakılmalıdır. Bu şekilde bebek kendi kendine uykuya dalmayı öğrenecektir.
Eğer bebeğiniz aç veya hasta değilse, gece uyanıp ağlamasına birkaç dakika için aldırmamayı deneyin. Bu sizin için zor olabilir ancak bebekler bazen uykularında nedensiz yere ağlayabilir ve müdahale edilmediğinde tekrar uykuya dalar. Bebeğin annesinin yardımı olmadan uyumayı öğrenmesi için bu yararlı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.