Bebek Gelişimi

0-6 Yaş Dönemi Özellikleri

Hamilelik süresiyle başlayan bu dönem, 6 yaşındason bulur. Okul öncesi dönemi de kapsar. Çocuk, hamilelik döneminden 2 yaşına kadar tamamen anneye bağlıdır. Özellikle 2 yaşına kadar emzirilen bebeklerin, anne ile kurduğu duygusal bağ çokgüçlü olur. 0 nedenle annenin çocuğuna yapacağı en büyük iyilik onu emzirmektir. Anne sütünün sağlık açısından sayılamayacak kadar yararı olmasının yani sıra, anne sütü duygusal açıdan dasevgi ve şefkatin doruk noktada sunulmasının dabir aracıdır. 0-6 yaş döneminde anne-babaylakurulan yakınlık, yetişkinlik dönemindeki sağlıklı iletişimin temellerini oluşturur. Çocuk, yaşadığı olayların kalıcı etki oluşturduğu bu dönemde, beklediği sevgi ve ilgiyi bulamazsa güven duygusunu geliştiremez. Bu dönemde anne-baba, çocuk için, “sevgi-şefkat-güven” anlamına gelmektedir. 3 yaşından itibaren çocuk, hızla çevresini anlamaya ve değerlendirmeye başlar. Anne-babası arasındaki uyumu veya uyumsuzluğu fark eder ve bu durumdan etkilenir. Yani çocuğun sevilmesi kadar anne-babanın birbirini sevmesi ve sayması da çok önemlidir.

Aile içi çatışmalar çocukta korku ve güvensizlik duygusu oluşturur. Güveni sarsılan çocuğun insanlara bakış açısı da negatif olur. Buduygular bilinç altına itilerek yetişkinlikte etkisini gösterir. Yaşanılan her duygu bilinç altına itilir. İnsan beyni hiçbir şeyitam olarak silmez. Unutuldu sanılan şeyler hiç umulmadık zamanda, umulmadık anlarda ortaya çıkabilmektedir. Etkisi en kalıcı olan duyguların 0-6 yaş döneminde “yaşanılan duygular”olduğu kanıtlanmıştır.0-6 yaş, çocuğun merak açısından enaktif olduğu dönemdir. Anne-babaların bu noktada sabırlı ve toleranslı olmaları gerekmektedir. Sık sık soru soran çocuğun soruları sabırla, doğru veyaşına uygun olarak yanıtlanmalıdır.

Sürekli etrafındaki nesneleri tanımaya, keşfetmeye çalışması, anlayışıyla karşılanmalıdır. Kırılan, dökülen şeyler karşısında tepkisel davranılmamalıdır. Aksi halde çocuğun keşfetme güdüsü engellenip, bilişsel ve psiko-sosyal gelişimine ket vurulmuş olunur.

0-6 yaşta öğrenme ve öğretme

Öğrenme yöntemleri olarak; birlikte denemek, yeterli düzeyde açıklama yapmak, göz temasıkurmak, dokunmak ve doğru model olmaksıralanabilir. Çocukta bağımlılık ve güvenduygusunun birbirini besleyerek güçlendirilmesinefırsat verilmelidir.

Aşırı korumacı ebeveyn zihniyetiyle çocuğu bağımlıhale getirmek, onu özgüvensiz yapacaktır. Budönem, egonun ön planda olduğu bir dönemdir.

Çocuğun bencil duyguları da vardır. Onundoğru iletişim kanalların. Kullanarakpaylaşmayı ve insanlara saygı duymayıöğrenmesi sağlanmalıdır.

3-6 yaş dönemi, çocuğun alıcılarınınen kuvvetli ve bilgilerin en kalıcıolduğu dönemdir. Bu döneminverimli şekilde değerlendirilmesiçok önemlidir.

 

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 17 Ekim 2017 16:54

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce