Yeni doğan bebek

Yenidoğanı Giydirme ve Dışarı Çıkarma

Bebeklerin giyiminde karar anneye ait olmalıdır. Oda sıcaklığına, hava sıcaklığına göre uygun kalınlıkta giydirmeyi anne kendi hislerine göre ayarlayabilir. Dikkat edilmesi gereken konu bebeklerin ani ısı değişiklikleriyle karşılaşmaması, aşırı sıcakta ve soğukta uzun süre kalmamasıdır. Bebeklerin üşüyüp üşemedikleri ayak ve ellerine dokunmakla ya da dudak temasıyla değerlendirilmemelidir. Bu bölgeler genelde daha soğuktur. Ense, göğüs veya kollar bebeğin vücut ısısının değerlendirilmesi için daha uygundur. Bebeklerde ateş ancak derece ölçümüyle yapılır, elle karar verilemez.

Bebeklerin giyiminde genel ölçüt yetişkinlere göre bir kat daha kalın giyinmesidir. Bu uygulama bilgi olarak annelere kolaylık sağlasa da uygulanması her zaman kolay değildir. Bebeğinize çok sıcak günlerde bir bez ve fanila ya da ince bir zıbın giydirilebilirsiniz. Soğuk havalarda ise çok kalın olmayan ama birkaç kat kıyafet giydirmek kolaylık sağlar. Üstünü uygun kalınlıkta bir örtüyle tamamlayabilirsiniz. Böylece ısıdaki değişikliklere göre kıyafetlerinden birini çıkartarak en uygun sıcaklığı sağlama şansınız da olur. Çocuğun üstüne örteceğiniz örtünün kalın ama kıyafetlerinin daha ince olması onun daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır.

Yeni doğan Bebeğim Misafir Kabul Etmeli mi?

Toplumsal geleneklerimizin de bir gereği olarak yenidoğan bebeğe misafir gelmesi beklenir. Aslında solunum yollarının yeterli gelişmediği, vücut savunmasının düşük olduğu ve yeni bir fizyolojik uyuma geçtiği bir dönem olduğundan, ‘bebeğinizin ilk günleri misafir için uygun değildir.

Misafirlerinizi bebeğinizin odasından ayrı bir yerde kabul edebilirsiniz. Ayrıca ziyarete gelen kişilerin bulaşıcı hastalık taşımaması iyi olur.

Küçük çocuklar ve okul çağı çocuklarının ziyareti de tercih edilmez. Çünkü bu çağdaki kimi hastalıklar bulgu göstermese de bulaşıcı olabilir. Ayrıca çocuklar, öksürürken etrafa bulaştırmamak için dikkat edemeyebilirler.

Bu dönemlerde size en çok yardımı olabilecek kişiler aile büyükleriniz olacaktır. Doğum sonrası sıkıntı yaşarsanız, en duyarlı yaklaşımı gene aile büyüklerinizden göreceksiniz. Özellikle çoğul gebelik varsa, tüm aile seferber olmalı ve anneyi yalnız bırakmamalıdır.

Ne Zaman Dışarı Çıkarabilirim?

Bebeklerin çoğu aslında ilk gezintilerini doğumdan hemen sonra hastaneden eve gelerek yapmaktadırlar. Aşırı soğuk ve sıcak olmayan günlerde bebekler her zaman dışarıya çıkarılabilirler.

Bebeklerin kapalı alanlarda, alışveriş mağazalarında, kalabalık içerisinde gezmesini en az 2 aylık olana kadar ertelemek gerekir. Bu dönemde bebeğin bulaşıcı hastalığı olan kişilerle temas etmesinden kaçınılmalıdır. Kalabalıkta bunu engellemek zor olacaktır. Sigara içen kişilerle temastan kaçının ve akrabanız da olsa bebeğin yakınında bulun-durmamaya çalışın. Toksik gazlar küçük bebeklerin solunum yollarındaki epitel hücrelerinin ölmesine neden olur.

Summary
Article Name
Yenidoğanı Giydirme ve Dışarı Çıkarma
Description
Yenidoğanı Giydirme ve Dışarı Çıkarma
Author
Publisher Name
bebekler.name.tr
Publisher Logo

İçeriğin en son düzenlendiği tarih 7 Temmuz 2017 18:47

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce