Bebek sağlığı

Yeni Doğanda Cilt Döküntüleri

Milia

Doğumdan hemen sonra ilk günlerde yüzde ve burun çevresinde daha çok olmak üzere belirginleşen sivilce gibi küçük beyaz lekelenmeler dikkati çekebilir. Milia adı verilen bu lekeler kendiliğinden kaybolur.

ToksikEritem

Toksikeritem kendisini kırmızı bir alanla çevrili küçük beyaz çıkıntılarla belli eder. Eritemin ismi toksik olmasına rağmen sağlıklı bebeklerde çok sık görülür. Tüm vücutta rastlanabilir, kaybolup tekrarlayabilir. Bebeğin ilk ayı dolmadan kendiliğinden düzelir.

Atopik Dermatit (Egzema)

Atopi, çocuğun gıdalar, polenler, mantarlar gibi çevresel etkenlere aşırı duyarlı olmasını anlatır. Dermatit de cilt bütünlüğünün bozularak kızarıklık oluşması, kaşıntılı olması, zedelenmesidir. Ailede alerji öyküsü varsa bu, çocuğun genetik olarak alerjiye yatkın olduğunu göstermektedir. Atopikdermatitli çocukların bronşları ileri dönemlerde enfeksiyonlara da yatkınlık gösterebilir ve tekrarlayan hırıltı atakları ya da burun akıntısı, hapşırma gibi bulgular oluşabilir.

Genelde yüzde, yanaklarda ve çenede görülmesine rağmen, döküntüler vücudun farklı bölgelerinde de bulunabilir. Bu lekeler zaman zaman artış gösterebilir ve çocuğu rahatsız edebilir. Fazla arttığında üzerine mikropların kolayca binebileceği uygun bir zemin oluşturur.

Belirgin bir alerjenin bu lekeleri arttırdığı gözleniyorsa, alerjenden uzaklaşma kaşıntı ve döküntü ataklarını yatıştırabilir. Bu nedenle bazı ağır durumlarda alerji testleri yapılması gerekebilir ya da bazı gıdaların alımını kesmek denenebilir.

Nemlendiriciler dışında çocuğu rahatsız eden vakalarda bazen kısa süreyle steroidli kremler kullanılabilir. Kaşıntıyı azaltmak ya da alerjiyi baskılamak için ağız yoluyla alerji ilaçları veya enfeksiyon varsa antibiyotikli krem ve şurupların kullanılması gerekebilir.

Ayrıca bebeği, deterjana fazla maruz bırakmamak iyi bir yol olabilir. Sert havluyla cildi tahriş etmemeye çalışılmalıdır. Pamuklu malzemelerin kullanılması, pamuklu giysiler giydirmek, fazla sıcak ve kuru ortam yaratılmaması gibi yöntemler yararlıdır. Çocuğun kendini kaşıyarak mikrobik enfeksiyona neden olması ve zedelenmeyi arttırması engellenmelidir. Bunun için tırnaklar sık sık kesilmelidir ve gerekirse el-lere eldiven giydirilmelidir. Atopikdermatitli çocukların birçoğu ilkokul çağına gelene kadar tamamen düzelir.

Konak (Seboreik Dermatit)

Kepeklenme ya da konak olarak isimlendirilen bu durumda ciltte yağlanma, sarı veya beyaz renkli pullanma ve kat kat yapraksı bir görünüm olur. En sık kafada olsa da yüzde, gövdede veya kol ve bacakların kıvrım bölgelerinde de görülebilir. İlerlemiş vakalarda çok kaşıntılı olabilir.

Bebeklerde görülen konak, kendiliğinden düzelebileceğinden genellikle tedavi gerektirmez. Banyo sırasında ince aralıklı bir tarakla biraz sert olarak taramak ve bebek yağlarının kullanılması, çoğu kepeği kendiliğinden ortadan kaldırır. Çok aşırı konaklanmada bazen ilaç içeren konak şampuanları kullanılabilmektedir. Ciltteki seboreik dermatitlerde basit nemlendiricilerle düzelme görülmüyorsa kortizon içeren kremler kısa süre kullanılabilir.

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce