Bebek sağlığı

Yeni Doğanda Ağız, Damak ve Dudak Sorunları

Yarık Damak ve Yarık Dudak

Yarık damak ve dudak, anne karnında karşılıklı dokuların birbirileriyle tam olarak birleşememesinden kaynaklanır. Genetik faktörler, gebelikte ilaç kullanılması kadar annenin sigara ve alkol kullanıyor olması da birer risk faktörüdür.

Dudak yarığı olan çocukların çoğu, annelerini rahatlıkla emebilirler ama damak yarıklarında dışarıdan beslenme sorunlu olabilir. Bu nedenle özel üretilmiş biberonlar kullanılabilir.

Damak ve dudak yarıkları, beraberinde diş sorunlarını da getirebilmektedir. Konuşma etkileneceği için damak onarımlarının erken yaşta yapılması önerilmektedir.

Harita Dili

Dil üzerinde oluşan, görünümü haritaya benzediği için bu isimle adlandırılan zararsız bir durumdur. Dilin üzerinde geniş beyaz bantlar, girintiler ve çıkıntılar, hafif kırmızı renk değişiklikleri göze çarpa-bilir. Sık tekrarlayabilir ya da düzelmesi uzun süre alabilir. Tedavi gerektirmez.

Pamukçuk

Bebeklerde yaşamın ilk ayı içinde, yanaklarında ve dil üzerinde başlayan peynire benzer renkte lekeler görülebilir. Aşırı olursa bebeğe huzursuzluk verebilir ve beslenmeyi etkileyebilir.

Tedavi yöntemi için şu önerilir: Küçük bir kahve fincanı kaynatılıp soğutulmuş içme suyuna bir çay kaşığı karbonat koyularak karıştırılır. Küçük parmağa sarılacak tülbendi bu karışımla ısladıktan sonra, ağız ve dil üzerindeki plaklara hafif baskı uygulayarak temizlenmeye çalışılır. Tülbent değiştirilerek sık sık yapılacak ağız bakımı, bebekleri rahatlatabilmektedir.

Uzun süren, düzelmeyen, tekrarlayan ya da çok ağır seyreden pamukçuklarda, doktorunuz bunun ortaya çıkmasına neden olabilecek durumları inceleyecektir. Bazı durumlarda memeden bulaşabildiği için annenin de tedavi olması gerekmektedir.

Dil Bağı

Dil bağı ya da dilaltı bağı; dil ile ağız tabanı arasındaki bağın (frenulum) kısa ya da kalın olmasıdır. Birçok çocukta kısa dil bağı görülebilir. Kısa olan bu bağ dilin rahat hareket edebilmesini engelleyebilir. Eğer çok kısaysa emmeyi bile etkileyebilir. Güçlü emme yapamayan bebekte beslenme sorunu, annede de göğüs sorunları ortaya çıkabilir. Bebek emmek istemeyebilir.

Emmede zorlanan bebekte, emmeyi zorlaştıran başka nedenler yoksa dil bağı kesilebilir. Emme sıkıntısı yapmayan dil bağlarında çocuk 2 yaşına gelince konuşmasını değerlendirmek gerekir. Bazı kelimeleri söylemekte zorlanan çocuklarda basit bir işlemle dil bağı kesilebilir. Ancak konuşma sorunlarını sadece dil bağıyla eşleştirmemek gerekir. Konuşma sorunlarının altında çok farklı nedenler yatabilmektedir.

Dil bağları çok kısaysa dil ile ağız yeterli temizlenemediğinden ağız kokusuna ve erken diş çürüğüne yol açabildiğini akılda tutmak ve daha dikkatli olmak gerekir.

Ağız içi Kistler

Ağız içi kistlerin çoğu bebeğin anne karnında gelişimi sırasında olu-şan dokuların kalıntılarından kaynaklanmaktadır. Bunların çoğu zararsızdır ve zaman içinde kaybolur. Çocukta rahatsızlığa ya da beslenme sorunlarına yol açmaz.

Ebpstein incileri

Bebeklerin yumuşak damaklarında sert görünümlü beyaz kubbe şeklinde inciye benzeyen, yüzeyden kabarıklıklar görülebilir. Bu kabarıklıklar hareketsizdir ve elle çıkartılamazlar. Sayıları birden fazla olabilir.

Bohn Nodülleri

Dişlerin çıkacağı bölümlere yakın, hatta üstte ya da hemen dile ya-kın yerlerde yer alan bu kabarıklıklar da sert ve gri beyaz renktedirler. Sayıları birden fazla olabilir.

Lamina Kistleri

Genelde diş köklerinin damakla birleştiği bölgelerde bulunurlar. Diğerlerine göre daha yumuşak görünümde ve içi su dolu kistlerdir.

Yukarıda yazılan kistlerin dışında ağız içinde birçok farklı kiste ve normal görünümü bozan dokuya rastlanılabilir. Bu görünümdeki tüm dokuların ve normal görünümlü kistlerin çocuk doktoru tarafından kontrol edilmesi uygundur. Bazı kistlerin çıkarılması veya yakın takip edilmesi gerekebilir.

Yıldız Uzuner

Paylaş
Tarafından yayınlandı
Yıldız Uzuner

Son gönderiler

test deneme

https://www.flexiquiz.com/SC/N/43d69b3f-a5b8-4cc8-83da-3b756a264cc4 Devamını oku

2 ay önce

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri

Yaşa Göre Önerilen Ateş Ölçüm Yerleri Ateş ölçüm yerleri çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik göster­mektedir.… Devamını oku

3 yıl önce

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin.

Evinizin odalarını bebek için güvenli hale getirin. Köşe eksenlerindeki dolaplar meraklı parmakların yaralanması için kötü… Devamını oku

3 yıl önce

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar

Bebeğin ağlamasına neden olabilecek durumlar Bebeğinizin neden ağladığım çoğu zaman bilemezsiniz. Yaptığınız basit bir şeyle… Devamını oku

3 yıl önce

Çocuklarda Öksürük

Çocuklarda Öksürük Genellikle kış mevsiminde ortaya çıkan çocuklarda öksürük, çeşitli rahatsızlıklardan dolayı görülebilmektedir. Tek başına… Devamını oku

3 yıl önce